24 april 2024
onsdag, 26 maj 2021 09:48

Grön Bostad delas upp av ägarna Afa och ByggVesta

Skrivet av 

 



 

 

 


Grön Bostad äger en fastighet på Rosendalsfältet i Uppsla om totalt 98 lägenheter om 1–4 rum och kök, fördelade över fyra trapphus. Huset är byggt som ett Egenvärmehus®, vilket betyder att lägenheterna till största del värms upp av återvunnen värme från ventilationsluften, instrålad solvärme, hushållsapparater, belysning och de boende.

 

 

Efter 10 års gemensamt ägande delas det samägda fastighetsbolaget Grön Bostad upp mellan ägarna Afa Sjukförsäkringsaktiebolag (via Afa Fastigheter) och ByggVesta. Grön Bostad har funnits sedan 2011 och totalt har 4.000 gröna hyresrätter och studentbostäder utvecklats på attraktiva adresser i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Uppsala och Linköping.

Grön Bostads affärsidé var att äga och förvalta hållbara och miljövänliga fastigheter i tillväxtorter där hyresgästerna ska erbjudas kvalitativt boende. Bolaget var bland de första i Sverige att utveckla hållbara bostäder i stor skala med säkra metoder.

Delningen av bolaget kommer att göras successivt under 2021 där fastighetsbeståndet kommer att delas mellan ägarna.


ByggVesta har sedan starten förvaltat fastigheterna i Grön Bostads portfölj och kommer att fortsätta göra det även för det bestånd som Afa Fastigheter tar över efter delningen av fastighetsportföljen. Varumärkesnamnet Grön Bostad kommer fortsatt att ägas av ByggVesta.

– Vi på ByggVesta är på en fantastisk resa och vårt ansvarstagande som långsiktig fastighetsägare och stadsutvecklare står oförändrat. Delningen görs för att kunna utveckla hyresrättsmarknaden, städerna där vi finns, våra hus och vårt ägande på ett stabilt och lönsamt sätt även framgent, säger Jenny Jonsson, vd för ByggVesta.

– Vi har varit mycket nöjda med vårt samarbete med ByggVesta och vårt innehav i Grön Bostad men nu är det dags att gå vidare och hitta nya affärsmöjligheter, säger Anna Berfenstam, transaktionschef, Afa Fastigheter.

Afa Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen på Afa Försäkring med ett kapital som placeras för att ge en avkastning som både tryggar framtida ersättningar och bidrar till låga och långsiktigt stabila premier för dess försäkringstagare. Afa Fastigheter förvaltar kontor, hotell och bostäder och värdet av vårt fastighetsbestånd uppgår till cirka 35 miljarder kronor.

ByggVesta är en innovatör som utvecklar, bygger, äger och förvaltar hållbara bostäder för en modern livsstil. Bolaget är specialiserat på hyresrätter och studentbostäder. Idag förvaltar ByggVesta fler än 3.200 lägenheter och bolaget har cirka 1.000 lägenheter i produktion.