22 juni 2021
onsdag, 19 maj 2021 09:59

Gatun ritar skybar i höghuset, Sthlm 01

Skrivet av 

  

 

 


Takbaren Sthlm 01 med krögaren Niklas Ahlboms restaurang på våning 29 har en spektakulär utsikt över Globen, Årstaviken och Södermalm i en ny vinkel över Stockholm.

 


 

 

 

 

 


I hörnet Hammarbybacken och Hammarby allé på Söder bygger Skanska Sthlm 01, som är ett höghus med 29 våningar (102 meter över mark), omfattande 26.000 kvm. Arkitekt är Sauerbruch Hutton med BAU. Innan området står färdigt kommer tre hus till att tillkomma: Sthlm 02, Sthlm 05 och Sthlm 06. Planen är att i området för Sthlm New ska cirka 7.000–10.000 människor arbeta i kontorslokaler om totalt cirka 100 000 kvm.


 


Gatun Arkitekter har ritat takbaren på 102 meters höjd som kröner den nya skyskrapan Sthlm 01 på 29 våningar som Skanska bygger som ett landmärke för Stockholm i Hammarby sjöstad. Inte mindre än sju olika hissar finns att välja på för gästen som vill ta sig upp till krögaren Niklas Ahlboms restaurang på våning 29. Den ena så kallade spetsen kommer att vara öppen med en bar och en uteservering. Denna terrass kommer att omges av en helglasad fasad, men inget tak. Medan den andra spetsen huserar en restaurang. Där kommer också att finnas en Chambre séparée, Röda rummet, en avskild del för större sällskap. Allt som allt kommer 360 antal gäster få plats på generösa 650 kvm.

Huset kommer att vara Stockholms näst högsta kontorshus. Inflyttningen är i full gång med 200 hyresgäster i fastigheten. Den fulla höjden kommer då att vara 102 meter, och därmed ge takbaren en spektakulär utsikt över Globen, Årstaviken och Södermalm – en helt ny vinkel över Stockholm. Byggnaden växer 25 centimeter ytterligare för varje våningsplan, vilket skapar tre spetsar högst upp som sticker ut sju meter längre än bottenplanet. Det är i två av dessa spetsar som restaurangen kommer att få sin unika plats.

Höghuset, Sthlm 01, började byggas 2017 av Skanska och består primärt av kontor. Gatun Arkitekter har tillsammans med Niklas Ahlbom arbetat fram koncept och ritningar till restaurangen. Glasfasader och skybarer blir ofta svala och eleganta i sitt uttryck men här har man velat möta upp detta och arbetat för att skapa värme och känslan av en intim, tillgänglig kvarterskrog. En tydlig 70-talsinspiration lyfts genomgående i tidstypiska färger och textiler väl i linje med den varma tonen. Vad gäller material ser vi mycket trä, särskilt valnöt, läder, glasbetong, emalj.

Majoriteten av produkterna är återbruk och specialdesignade av Gatun Arkitekter och speglar epoken med mycket humor, som vägglampetter av klassiska kobratelefoner, ståbord av gamla piskställningar och soffbord byggda av Carlsberg-backar. Många av de specialdesignade produkterna har tidigare haft andra funktioner, som de klassiska kobra-telefonerna ombyggda till vägglampetter, och ölbackarna som här har blivit soffor. På toaletterna där de gamla partiledarna från 70-talet återbrukats med gigantiska dörrmotiv.

– Gatun Arkitekter och Niklas Ahlbom har tidigare gjort ombyggnaden av skybaren Himlen i Stockholm tillsammans.  När man designar en kvarterskrog 102 meter upp i luften ligger utmaningen i att lyckas skapa en varm känsla som orkar stå upp mot de hårda och kalla glasfasaderna, säger Simon Scheiwiller, ansvarig arkitekt från Gatun Arkitekter. I slutändan handlar det ändå om att få till en skön och förtrogen miljö som kan utgöra en inspirerande fond till alla gäster och de samtal som kommer att äga rum här uppe.

På den 700 kvm stora restaurangen återfinns varma material som valnöt, läder och tyger, samt en tydlig flört med 70-talet i det orangea kaklet, emaljen och glasbetongblocken.

– Det var väldigt speciellt att vi fick helt fria händer att designa allt från lampor, bord och stolar, till hyllor, lådor och bestickhållare. Förutom restaurang finns här en en chambre séparée, en bardel samt en bokningsbar festdel. Dessutom finns här en stor uteservering med plats för 150 gäster, säger Simon Scheiwiller.