20 april 2024
tisdag, 18 maj 2021 12:52

Allt färre på shoppinggator i Stockholm

Skrivet av 

 



 

 

 


På Drottninggatan i Stockholm är nedgången av fotgängare mest markant med en minskning på hela 69 procent.


 

 


 

 

 

 

 


Under en genomsnittlig månad år 2019 passerade över en miljon personer det populära shoppingstråket i Stockholms hjärta. I februari-mars 2021 sjönk det genomsnittliga antalet förbipasserande till under 200.000 personer per månad


 


Det är nu en drastisk nedgång på våra shoppinggator, 69 procent färre fotgängare på Drottninggatan i Stockholm. Efter ett år med pandemin rör sig fortfarande betydligt färre personer längs landets kända shoppingstråk.

På Drottninggatan i Stockholm är nedgången mest markant med en minskning på hela 69 procent i februari – respektive 49 procent i mars månad jämfört med samma period föregående år visar färska siffror från Datscha.

– Det är dock bättre än i april 2020 då fotgängartrafiken sjönk drastisk med hela 81 procent jämfört med året innan, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

– Att minskningen var mindre i mars beror sannolikt på att Corona-restriktionerna trädde i kraft i mitten av mars i fjol då Folkhälsomyndigheten gick ut med rådet att de som arbetar i Stockholmsregionen skulle jobba hemma och undvika lokaltrafiken. Detta på grund av samhällsspridningen i Sverige och då framför allt i Stockholmsområdet, ett råd som numera som gäller för hela landet, säger Kristina Andersson.

– Under en genomsnittlig månad år 2019 passerade över en miljon personer det populära shoppingstråket i Stockholms hjärta. I februari-mars 2021 sjönk det genomsnittliga antalet förbipasserande till under 200.000 personer per månad – fortsatt så ekar gatorna tomma av fotgängare i hela landet, säger Kristina Andersson.


Datschas tjänst Footfall grundar sig på information från GPS:er i kombination med Artificiell Intelligens (AI).