19 april 2024
tisdag, 27 april 2021 11:09

SBS köper studentbostäder i Köpenhamn

Skrivet av 



 

 

 


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

 

 


Sofia Folstad, finans- och transaktionschef för Studentbostäder i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

Studentbostäder i Sverige, SBS, expanderar till Danmark i ett förvärv av nyproduktionsprojekt med 578 studentlägenheter i Köpenhamn för cirka 1,6 Mdr kr. Avtal har ingåtts med Gefion Group om projektet med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1 175 miljoner danska kronor, motsvarande cirka 1.600 Mkr. Förvärvet avses finansieras med tillgängliga likvida medel och skuldfinansiering, inklusive finansiering via det danska realkreditsystemet med en belåningsgrad om cirka 64 procent.

Nybyggnationsprojektet är attraktivt beläget i Amager Øst; ett centralt beläget område cirka 5 km sydost om Köpenhamns stadskärna och ett par minuter från den populära kustremsan Amager Strandpark. Projektet ligger intill tunnelbanestation Femøren som möjliggör tidseffektiv transport till Köpenhamns många lärosäten, innerstadskvarter och sevärdheter. Dörr-till-dörr nås Köpenhamns centrumkärna på dryga 10 minuter och stadens två största universitet nås på dryga 18 minuter.

– Köpenhamn är en attraktiv stad för studenter där det likt många studieorter i Sverige finns en omfattande brist på studentbostäder. Det här projektet byggs enligt vårt nya koncept där studentbostaden är mer än bara en bostad. Gefion Group har lyckats med att ge studenterna tillgång till ett unikt studentboende med välplanerade gemensamma ytor att umgås på, takterrasser, gym, café och livsmedelsbutik i fastigheten. Detta med ett av de bättre lägena i Köpenhamn, vilket bidrar till en livskvalité utöver det vanliga, kommenterar Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

Projektet består av upp till 578 ungdoms- och studentlägenheter samt fyra kommersiella enheter. Total uthyrbar area är 21.217 kvm. De 578 studentlägenheterna har en genomsnittlig yta om 31 kvm (bruttoarea)som är utrustade med privat kök och badrum. Nybyggnationsprojektet är skräddarsytt för studentbostadsändamål, med direkt access i byggnaden till bekvämligheter som livsmedelsbutik, gym och café. Huskomplexet har även ett flertal delade takterrasser med havsutsikt, gemensamma köksutrymmen och parkering.

Fastigheten väntas generera årliga hyresintäkter om cirka 50 miljoner danska kronor varav över 90 procent hänförligt till hyresintäkter från studentlägenheter. Bland de till kommersiella ytorna återfinns ett 15-årigt avtal med Netto; Danmarks största dagligvaruaktör. 206 av de totalt 578 studentlägenheterna är blockuthyrda på ett 10-årigt avtal till den ideella stiftelsen Housing Foundation Copenhagen-fond.

– Vi fortsätter att vara ett transaktionsintensivt bolag och skapar tillväxt både genom vår egen projektutveckling samt genom attraktiva förvärv, som det här projektet i Köpenhamn. Vi har som mål att bli det ledande studentbostadsbolaget i Norden, att göra vårt första förvärv utanför Sverige endast fyra månader efter att vi börsintroducerades visar vår styrka. Det här förvärvet ger oss en effektiv förvaltningsenhet med ett stabilt kassaflöde vilket är ett bra komplement till vår projektportfölj. Genom detta skapar vi både stabilitet och tillväxt till våra aktieägare, kommenterar Sofia Folstad, finans- och transaktionschef för Studentbostäder i Sverige.

Gefion Group har utvecklat projektet och är ansvariga för slutförandet av byggnationen, initial uthyrning samt nyckelfärdig leverans. Byggnationen sker i två etapper och kommer att tillträdas efter färdigställande av respektive etapp. Etapp ett planeras tillträdas i augusti 2021, där ingår 302 studentlägenheter varav 206 är blockuthyrda, en livsmedelsbutik uthyrd på 15 år till Netto samt en förskola. Etapp två planeras tillträdas i april 2022, där ingår 276 studentbostäder, ett gym samt café.