5 augusti 2021
onsdag, 21 april 2021 13:14

Regeringen: Stäng Bromma flygplats

Skrivet av 

 

 

 


Bromma flygplats invigdes den 13 maj 1936 av kung Gustav V. Mellan åren 2012 och 2018 steg antalet årliga passagerare till Bromma flygplats med totalt nio procent till 2.501.589 personer. År 2019 sjönk antalet passagerare med sex procent jämfört med året innan och år 2020 sjönk antalet passagerare med hela 80 procent, till följd av coronapandemin.Under en pressträff på onsdagen meddelade klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) att regeringen vill avveckla Bromma flygplats.

– Det innebär att attraktiv mark kan frigöras för bostadsbyggande, säger Bolund. Det är bostäder som vi verkligen behöver i Stockholmsregionen.Bolund tror också att det kommer leda till affärsmässiga vinster, som lägre driftkostnader, när man samlar trafiken. I stället för Bromma ska kapacitet öppnas på Arlanda för att koncentrera flygtrafiken dit. En utredare ska ta fram det underlag som behövs för hur en nedläggning av Bromma flygplats ska gå till.

Det är ännu inte klart exakt när det blir verklighet, men klimatministern tror att det kommer att gå snabbt.

– Redan i augusti kommer man komma med förslag på hur avvecklingen ska gå till, meddelade Per Bolund under pressträffen.

I ett pressmeddelande säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

– Stockholms stad har ett avtal med Swedavia om Bromma flygplats och det är viktigt att staden nu för en omedelbar dialog med staten huruvida detta avtal ska hanteras framåt. Nu måste vi analysera förslaget innan vi kan uttala oss kring de avtalsrättsliga frågorna.

– För mig som företrädare för huvudstaden är det viktiga besked att det äntligen finns tydliga besked om Arlandas utveckling. Det har vi saknat under en lång tid. Samtidigt är det viktigt att svenskt inrikesflyg säkras, därför går det inte att diskutera en nedläggning av Bromma flygplats innan det finns en tydlig plan hur nationell och internationell tillgänglighet ska säkras, säger Anna König Jerlmyr (M).

– Stockholmsregionen och Sverige är beroende av internationella direktlinjer till omvärlden. Det är med oro jag kan konstatera att Kastrup tagit allt större marknadsandelar under de senaste åren, Arlanda ska vara norra Europas ledande flygnod och för det krävs investeringar både till och från flygplatsen såväl som en utbyggnad. Vi behöver tydligare besked om hur dessa kapacitetsförstärkningar ska säkras framåt, säger König Jerlmyr (M).