22 juni 2021
tisdag, 20 april 2021 13:29

Catella köper studentbostäder i Köpenhamn

Skrivet av 

 

 

 


Telegrafkollegiet, som är 10.226 kvm stor fastighet, ligger i Ballerup, Köpenhamn och den byggdes ursprungligen 1971 för kommersiella ändamål. Fastigheten totalrenoverades 2020 och omvandlades till ett toppmodernt studentboende.

Berlinbaserade Catella Residential Investment Management (CRIM) har förvärvat Telegrafkollegiet studentbostäder i Köpenhamn för 45 miljoner euro, cirka 456 Mkr, för Catella European Student Housing Fund II (CESHF II). Förvärvet görs på grund av en framgångsrik tredje kapitalanskaffning under första kvartalet 2021, där tyska institutionella investerare investerar 40 miljoner euro, cirka 405 Mkr till fonden. Det förvärv ökar fondens förvaltade tillgångar till 170 miljoner euro, cirka 1.722 Mkr.

Under de 18 månaderna sedan lanseringen av CESHF II har fonden förvärvat sju fastigheter bestående av nästan 2.000 bostäder i fem europeiska länder. Fonden erbjuder investerare en beräknad intern avkastning (IRR) på mer än 5 procent per år. CESHF II efterträder CRIM: s första europeiska studentfond, som har genererat en avkastning (IRR) på mer än 6,5 procent per år sedan lanseringen år 2013 fram till första kvartalet 2021.

Michael Keune
, vd för CRIM, säger:
– I början av Covid-19-pandemin väntade vi att värdena på studentbostäder skulle minska något, liksom som på resten av marknaden, men detta hände inte trots minskad likviditet och lägre transaktionsnivåer . Även om de flesta universitet för närvarande är stängda med online-seminarier som dominerar utbildningsprogrammen, är hyresintäkterna fortfarande ganska höga. Detta gäller på alla marknader, med undantag för Storbritannien som är mycket beroende av internationella studenter och som därför har drabbats hårdare av resebegränsningar. Motståndskraften på marknaden på studentbostäder illustreras av det faktum att alla färdiga tillgångar i CESHFII-fonden, till exempel i Mannheim, Linz, och det nya förvärvet i Köpenhamn, är fullt uthyrda.

Telegrafkollegiet, som är 10.226 kvm stor fastighet, ligger i Ballerup, Köpenhamn och den byggdes ursprungligen 1971 för kommersiella ändamål. Fastigheten totalrenoverades 2020 och omvandlades till ett toppmodernt studentboende, designat av arkitekten Over Byen. Telegrafkollegiet består av 262 lägenheter, mellan 36 och 54 kvm, och alla har egen toalett, dusch och eget kök. I källaren ingår gemensamma faciliteter som tvätt- och torkrum, gemensamma kök och träningsrum. Fastigheten har också 40 parkeringsenheter och är kopplad till fjärrvärme med ett avancerat energicertifikat.

Alexander Brüning
, fondförvaltare på CRIM, säger:
– Den här nya tillgången är perfekt anpassad till vår prisvärda hyresstrategi. I Danmark finns statliga bidrag tillgängliga för alla heltidsdanska studenter som deltar i ett erkänt utbildningsprogram och vars inkomst inte överstiger ett definierat belopp. Studenter som lever självständigt får ett månadsbidrag på 840 euro, cirka 8.509 kr och under år 2019 fick cirka 92 procent med personer med kandidatexamen och 77 procent med personermed masterstudenter, statliga utbetalningar.

Ballerup är en ledande kommun i Stor-Köpenhamns med bra infrastruktur när det gäller privat- och kollektivtrafik, med enkel tillgång till Köpenhamns centrum och resten av Själland. Det är en kommun med ett stort antal kluster med företag inom teknik, life science, och ekonomi. På ett gångavstånd från en lokal järnvägsstationen har Telegrafkollegiet totalt studenter fråm 54 olika utbildningsinstitutioner, varav majoriteten studerar vid Köpenhamns universitet.

CBRE rådde säljaren Gefion Group, en specialiserad bostadsutvecklare baserad i Köpenhamn. Thylander Gruppen var rådgivare åt CRIM i transaktionen.