9 maj 2021
måndag, 12 april 2021 11:32

AE Capital köper stort bostadsbestånd i Skellefteå

Skrivet av 

 

 

 


AE Capital köper centrala Skellefteå i96 bostadslägenheter och tre lokaler men en total uthyrningsbar yta på 5.945 kvm samt samt 28 bostadslägenheter och sex lokaler i Bureå med en sammanlagd uthyrningsbar yta på 2.678 kvm.


Kommersiella Fastigheter, Region Norr i samarbete med Swedbank, har varit rådgivare i försäljningen av ett större fastighetsbestånd med totalt 13 bostadsfastigheter, varav 10 fastigheter i centrala Skellefteå och tre fastigheter i Bureå. Fastighetsbeståndet förvärvades av AE Capital AB genom deras befintliga fastighetsbolag i Skellefteå, Fastighetsbolaget Kågevägen AB.

Fastigheterna är belägna i centrala Skellefteå samt Bureå, cirka 2 mil söder om Skellefteå.

I centrala Skellefteå inrymmer fastigheterna 96 bostadslägenheter och tre lokaler men en total uthyrningsbar yta på 5.945 kvm varav 5.856 kvm bostäder och 89 kvm lokaler. Samtliga fastigheter har gångavstånd till Skellefteå centrum. Driftnetto för de centrala fastigheterna uppgick till cirka 4,3 Mkr.

I Bureå inrymmer fastigheterna 28 bostadslägenheter och sex lokaler med en sammanlagd uthyrningsbar yta på 2.678 kvm varav 2.058 kvm bostäder samt 620 kvm lokaler. Driftnetto för fastigheterna uppgick till cirka 1,2 Mkr.

Hela fastighetsbeståndet har ett totalt driftnetto om 5,52 Mkr.Säljaren är JNF Förvaltning vilket ägs av Joacim Fredriksson som har förädlat beståndet sedan mitten på 1990 talet.

Köparen är AE Capital AB med säte i Gävle som ägs av Adam Erlandsson, som sedan tidigare fastighetsägare på flera orter i Sverige.

–  Det känns bra att ta över ett etablerat fastighetsbolag i Skellefteå med den utveckling som sker här, säger Adam Erlandsson.

Det stora beståndet har inneburit omfattande genomlysning av både byggnader och bolaget. Intresset har varit stort och flera har varit intresserade av både hela men också utvalda delar av beståndet. Säljaren har föredragit att sälja hela beståndet till en köpare och AE Capital var precis den köpare som säljarna sökte efter.

–  Denna typ av bestånd kräver givetvis ett gediget förarbete där vår analytiker, Katarina Bogardi, gjorde ett fantastiskt jobb med sammanställandet och presentationen samt löpande uppdateringar, säger Fredrik Wikström, Kommersiella Fastigheter.

– Vårt fokus i denna stora affär, förutom att tillhandahålla fakta, är att hålla i gång dialogen med samtliga spekulanter för att i slutändan finna vägen fram till affär, fortsätter Fredrik Wikström.

– Komplexa affärer kan ta tid och då gäller det ha uthållighet, säger Jörgen Munter, Kommersiella Fastigheter.

Transaktionsrådgivare i affären för säljaren var Fredrik Wikström och Jörgen Munter med affärsstöd från Sandra Hägg, Kommersiella Fastigheter i samarbete med Swedbank.