Skriv ut denna sida
måndag, 12 april 2021 09:39

K2A köper bostäder i Umeå av Bonava för 158 Mkr

Skrivet av 

 

 

 


Bonava bygger åt K2 A fastigheten Umeå Äppellunden 1 i Umeå totalt 83 miljöcertifierade hyreslägenheter om ett till fyra rum och kök med en uthyrningsbar area på cirka 3.850 kvm. Hyresvärdet beräknas uppgå till 8 Mkr på årsbasis. Projektet ligger i Tomtebo gård, cirka 7 km öster om Rådhustorget i centrala Umeå.


K2A Knaust & Andersson Fastigheter har tecknat avtal om att förvärva fastigheten Umeå Äppellunden 1. Säljare är Bonava och transaktionen baseras på ett fastighetsvärde om cirka 158 Mkr. Bonava kommer att bygga och färdigställa projektet i dess helhet. K2A tillträder fastigheten under det fjärde kvartalet 2021, då även byggstart är planerad att påbörjas. Projektet bedöms vara slutfört under det andra kvartalet 2023. K2A finansierar entreprenaden löpande under projektet och slutbetalning sker i samband med inflyttning av de färdigställda byggnaderna. K2A avser att finansiera förvärvet genom banklån samt eget kapital.

På fastigheten kommer en byggnad uppföras, med totalt 83 miljöcertifierade hyreslägenheter om ett till fyra rum och kök med en uthyrningsbar area på cirka 3.850 kvm. Hyresvärdet beräknas uppgå till 8 Mkr på årsbasis. Projektet ligger i Tomtebo gård, cirka 7 km öster om Rådhustorget i centrala Umeå. Byggnaderna kommer miljöcertifieras enligt Svanen och motsvara mellangrön enligt CICERO:s metodik, som även ligger till grund för klassningen av K2A:s ramverk för gröna aktier. Fastigheten kommer ha en låg energianvändning på en nivå som ger rätt till energibonus och investeringsstöd.

K2A äger sedan tidigare Roten 1 i Umeå, med 277 studentbostäder. Tillsammans med Äppellunden 1 kommer förvaltningsbeståndet att uppgå till 370 bostäder i Umeå.

-  Umeå är en spännande och dynamisk stad både inom näringsliv och universitet. Vi är väldigt glada att vi nu kan ta nästa steg i att långsiktigt etablera oss i staden med hyresbostäder och sedan tidigare studentbostäder. Det är också en självklarhet för oss att vi bygger bostäderna på ett så miljövänligt sätt som möjligt och med låg energianvändning, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A.


–  Vi är glada att genom den här affären kunna bygga fler hyresrätter i Umeås nya bostadsområde Tomtebo gård, där Bonava varit engagerade i utvecklingen sedan start. Grannskapet har ett attraktivt läge med bland annat närhet till grönområden och natur, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef för Bonava Sverige.

Då Grannskapet Primus uppförs med en hög hållbarhetsprofil och låg energiförbrukning bedöms även det utökade investeringsstödet erhållas. Grannskapet uppmuntrar också till social interaktion och har flera aktivitets- och umgängesytor. Exempelvis kommer gården att utrustas med pingisbord, basketkorg och ett utomhusgym. Här ska också två mindre lokaler med arbetsplatser för co-working/co-studying byggas.

I Tomtebo gård planerar Bonava för totalt 350 bostäder fördelat på flera etapper med olika upplåtelseform.

Senaste från Redaktionen