23 april 2024
torsdag, 01 april 2021 09:52

Alecta investerar 1,6 Mdr kr i Stena Renewable

Skrivet av 

 

 

 


Johanna Strömsten, portföljförvaltare på Alecta.










Alecta, med 1 biljon kronor under förvaltning, gör sin första investering i grön energi genom att gå in som aktieägare i Stena Renewable AB. Investeringen kommer att göra Alecta till den delade näst största ägaren med 20 procent av företaget. Stena Renewable AB har en av de största operativa portföljerna för landvind i Sverige som producerar 315 MW och med nära 600 MW under uppbyggnad. År 2024 beräknas Stena Renewable ha nära 900 MW i produktion och en fortsatt snabb årlig tillväxt. Vindparkerna ligger främst i södra delar av Sverige.

De senaste åren har Alecta investerat cirka 10 Mdr kr i infrastruktur inklusive åtaganden – en del i företagets strategi att öka portföljernas andel av reala tillgångar till 20 procent av det totala AUM. Investeringen i Stena Renewable AB är uppdelad i 1 Mdr kr i direktinvesteringar och 600 Mkr i åtaganden över en femårsperiod.

Detta är första gången Alecta gör en direktinvestering inom infrastruktur, vilket innebär att de kommer att ta en del i styrelsen och vara mer operativa i företaget än vad det har varit i tidigare infrastrukturinvesteringar.

– Vi känner oss väldigt glada över denna investering av flera skäl. Stena Renewable AB är ett välrenommerat företag med ett långt och framgångsrikt resultat inom sitt område. Det är en investering i grön energi och därmed i övergången till en netto-noll ekonomi. Eftersom vindparkerna finns i Sverige kommer energin också att driva våra kunders hem och företag. Vi vill göra fler sådana investeringar såväl nationellt som internationellt, säger Johanna Strömsten, portföljförvaltare på Alecta.

Hittills har Alecta investerat 10 Mdr kr i infrastruktur inklusive åtaganden, något som kommer att öka de närmaste åren. I slutet av 2023 är Alectas plan att investeringar i infrastruktur ska stå för cirka 3 procent av de totala förvaltade tillgångarna.

– Det här är en investering med kännetecken för oss. Den bär alla de egenskaper vi letar efter – attraktiv riskjusterad avkastning över lång tid med fokus på vårt åtagande om netto noll 2050 som en del av Asset Owner Alliance. Vi anser att det är en bra strategi för våra kunder, med attraktiv avkastning och fokus på ren energi, säger Hans Sterte, CIO på Alecta.

Efter transaktionen kommer Stena Renewable att ha följande ägarstruktur: AMF och KLP: 30 procent. Alecta och Stena Adactum: 20 procent.

Alecta har mer än 1 biljon kr under förvaltning (per 31 december 2020). Alecta har sedan 2016 successivt ökat sin andel av alternativa tillgångar inom portföljen, främst fastigheter, men också infrastruktur och alternativa krediter. Sedan år 2016 har den totala andelen alternativa tillgångar ökat från 7 till 12 procent, med målet att nå 20 procent av de totala tillgångarna inom en femårsperiod.