14 april 2021
fredag, 19 mars 2021 10:51

EQT hyr ut skola om 14.100 kvm på Campus Södermalm

Skrivet av 

 

 

 


Campus Södermalm i en ombyggd fastighet i 8 våningar på Tullgårdsgatan kommer att bestå av gymnasieskolorna Klara Södra, LBS Kreativa Gymnasiet, ProCivitas Stockholm och Internationella Hotell- och Restaurangskolan (IHR) – skolor som idag finns i olika delar av Stockholm, från Blåsut till Kungsholmen. Bildrättigheter: AcadeMedia.

 

 

 


EQT Real Estate köpte skolan på Tullgårdsgatan 12 på Södermalm av Folksam i juni 2018.

 

 

 

EQT Real Estate har tecknat ett 16-årigt hyresavtal med AcadeMedia för att utveckla en 14.100 kvm stor fastighet till vad som ska bli Campus Södermalm. EQT Real Estate förvärvade tomträtten Hönsfodret, en utbildnings- och kontorsbyggnad belägen på Södermalm i centrala Stockholm, i juni 2018 och tillsammans med AcadeMedia utvecklades en tydlig vision för byggnaden. EQT Real Estate ser behovet av moderna utbildningsfastigheter som särskilt högt i Stockholm till följd av den snabbt växande befolkningen och vill vara en del av att lösa denna samhälleliga utmaning.

Byggnaden, som för närvarande är under om- och tillbyggnad, kommer att omfatta fyra gymnasieskolor som slår upp portarna inför höstterminsstarten 2022. Samtliga skolor bedriver verksamhet i andra lokaler och kommer att flytta sin verksamhet för att ge eleverna tillgång till en inspirerande miljö som främjar en hälsosam livsstil med faciliteter för fysiska aktiviteter och rymliga gemensamma utrymmen för umgänge.

Campus Södermalm kommer vid färdigställande inrymma toppmoderna klassrum och laboratorier, ett bibliotek och ett sportcenter. Därtill kommer fastigheten inrymma en kvarterskrog som kommer drivas av elever som går yrkesförberedande program inom restaurang och bageri och öppnas upp för allmänheten.

Byggnaden ska certifieras enligt BREEAM in use International 2020 betygsnivå ’Very Good’. Ombyggnaden av fastigheten kommer säkerställa att den möter och överstiger energikraven för en modern byggnad.

Henrik Orrbeck,
partner på EQT Real Estate, säger:

– AcadeMedia har länge sökt efter en fastighet med ett attraktivt läge i centrala Stockholm för att hysa Campus Södermalm. EQT identifierade tomträtten Hönsfodret, som vid tillfället var 50 procent vakant, och såg potentialen att förvandla den till en av Stockholms främsta utbildningsfastigheter. Vi är mycket glada över att vi kunna hjälpa AcadeMedia att förverkliga visionen för Campus Södermalm.

 

– Det kommer att bli ett stort lyft för eleverna på dessa fyra skolor som får stora och luftiga lokaler som ligger precis vid vattnet, mellan Blecktornsparken och kanalen. Skolorna kommer att ha toppmoderna lektionssalar och labb, säger Lotten Nimar, rektor på KLARA Södra som idag finns i Hammarby Sjöstad.

En annan av skolorna som flyttar till Campus Södermalm är IHR som idag finns på Kungsholmen. Skolan har yrkesförberedande program inom restaurang, bageri, hotell och turism.

– Vi ser verkligen fram emot flytten till vårt nya campus där vi kommer att ha ett helt nytt metodkök med ett bageri som kommer att förse kvarteret med färskt bröd. Kvarterskrogen som drivs av våra elever kommer att vara öppen för allmänheten för lunch och middag, säger Petronella Odhner, rektor för IHR.

De fyra skolorna kommer även efter flytten till Campus Södermalm att fungera som självständiga enheter. De delar skolbibliotek, en stor matsal och en skolcafeteria. Campuset har också en egen idrottshall.

– Genom Campus Södermalm bidrar vi med fler gymnasieplatser på eftertraktade skolor inom teoretiska, kreativa och yrkesinriktade utbildningar. Det här är bra för Stockholms elever som får större chans att hitta en skola och utbildning som passar dem, säger Jens Eriksson, segmentschef för AcadeMedias grund- och gymnasieskolor.

Campus Södermalm öppnar vid höstterminsstarten 2022.