4 mars 2021
fredag, 19 februari 2021 17:13

Ett nytt kultur- och bildningscentrum i Gävle

Skrivet av 

 

 

 


Ett nytt kultur- och bildningscentrum i Gävle, vy mot entréfasaden vid Slottstorget. Illustration: Nyréns Arkitektkontor

 

 Gävle kommun går vidare med planerna på ett nytt kultur- och bildningscentrum mitt i stan. Under en pressträff den 19 februari visade kommunen och Nyréns Arkitektkontor upp illustrationer av den nya byggnaden. Nyréns tilldelades uppdraget i april 2020 och har sedan dess utvecklat den nya mötesplatsen som kommer att innehålla bland annat stadsbibliotek, konsthall, hörsal, café, bio och ytor för kreativt skapande och studier. Byggnaden ska samspela med både den lägre bebyggelsen i Gamla Gefle och mot det öppna offentliga stadsrummet vid Slottstorget.

– Det känns otroligt roligt att jobba med en offentlig byggnad av den här karaktären, men såklart är det också väldigt utmanande. Därför har samarbetet med våra beställare och teamet på Nyréns varit ovärderligt. Vi diskuterar, utreder och prövar allt vi gör tillsammans. Den här byggnaden är framför allt en mötesplats, ett vardagsrum, där gävleborna och många fler kan umgås, inspireras och lära. Jag ser fram emot att se den färdiga byggnaden och hur den kommer att användas, säger Johan Forsman Sachs, uppdragsansvarig arkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

Den totala ytan, cirka 8.600 kvm, är fördelat på fem våningsplan. Målsättningen är att bygget ska vara klart 2023. Beställare är Gävle kommun.