Skriv ut denna sida
tisdag, 02 februari 2021 12:05

Arcona bygger om Vasa Real

Skrivet av 

 

 

 


Vasa Real, nära Odenplan i Stockholm, genomgår en ombyggnad och en tillbyggnad. Skolan kommer att vara i drift medan projektet pågår. År 1926, var då skolan flyttade in i nybyggda lokaler på Karlbergsvägen och den fick då namnet Vasa realskola. År 1964 upphörde Vasa samrealskola.


 

Veidekkes dotterbolag Arcona har fått i uppdrag att bygga om Vasa Real för SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB. Kontaktbeloppet är 255 Mkr.

Arbetet med den traditionella skolan vid Odenplan i Stockholm startar i januari 2021 och kommer att avslutas vid skolstart hösten 2023. Projektet är ett byggkontrakt som omfattar ombyggnad och tillbyggnad, och skolan kommer att vara i drift medan projektet pågår.


Vasa Real ligger i ett tillväxtområde med mycket bostadsbyggande pågår och ett behov av ökad studentkapacitet. Skolan, som har långa historiska rötter och ett stort kulturhistoriskt värde, består av två byggnader som ska renoveras och utvidgas. En befintlig tillbyggnad från sextiotalet kommer att ha tre nya våningar. I linje med denna byggnad kommer en ny byggnad att uppföras på fyra våningar, som rymmer en förskola för 162 barn på nio avdelningar samt ett inlärningsrum på taket med fotbollsplan och lekplats.

Vasa Reals kök och matsal kommer att totalrenoveras och har en kapacitet på 2.700 portioner. Skolan kommer också att rymma en delbar sporthall med åtta omklädningsrum under marknivå. Detta kommer att finnas tillgängligt för andra kommunala skolor i området och för föreningar via idrottsavdelningen.

– Vi är väldigt glada att samarbetet med SISAB och utbildningsbyrån resulterar i ytterligare ett fantastiskt projekt, säger Lars Karlström, projektledare på Arcona. - Nu ska vi arbeta för att skapa en fantastisk skola och en stimulerande inlärningsmiljö för ännu fler elever, och med skolan i drift under hela byggperioden kommer vi att ägna särskild uppmärksamhet åt logistik, arbetsmiljö och tredje part.

– SISAB och utbildningsbyrån ser fram emot att förverkliga våra planer för Vasa Reals studenter och personal tillsammans med Arcona. Detta är ett trevligt projekt där alla inblandade delar ett stort gemensamt ansvar gentemot både skolbarnen och Stockholm, säger Per Lundvik, projektledare på SISAB.

Vasa Real är det senaste tillskottet till ett antal skolbyggnader som Arcona har byggt eller renoverat för SISAB, såsom Skanskvarnsskolan i Årsta, Framtidens förskola Blågull i Hässelby och Östra Reals gymnasium i Stockholm.

Kontraktet ingår i orderstocken för innevarande kvartal 1 år 2021.

Senaste från Redaktionen