16 april 2024
tisdag, 22 december 2020 17:46

YIT och Ålandsbanken säljer för 1,5 Mdr till M&G

Skrivet av 

 

 

 


I försäljningen från ÅB Kodit Ky till M&G European Property Fund ingick ett kvarter bostäder i stadsdelen Pasila i Helsingfors.


 

 

 

 

 

 

 






YIT: s och Ålandsbankens joint venture ÅB Kodit Ky säljer sina bostadsbestånd till en brittisk fond som heter M&G European Property Fund. Catella har varit rådgivare i affären. För 148,5 MEUR, nära 1,5 Mdr kr, förvärvar M&G European Property Fund en portfölj med totalt 630 lägenheter, omfattande 28.000 kvm. YIT kommer tillkännage resultatet för försäljningen under 2020/2021.

De sålda fastigheterna ligger i huvudsak i Helsingforsregionen, men även i Åbo, Tammerfors och Tavastehus.

– Den inhemska bostadsprodukten är för närvarande beroende av global efterfrågan. Med en räntenivån om noll procent söker investerare globalt stabila kassaflödesmål. För närvarande är investeringar i större städer mycket lämpliga för många investerare. Fördelar med Finland inkluderar euron och bra lagstiftning. ÅB Kodit Ky bestämde sig för att dra nytta av situationen och sälja sin bostadsportfölj till den engelska ansedda fonden M&G European Property Fund, som var intresserad av att komma in på den finska marknaden för bostadsinvesteringar, säger fastighetsförvaltaren Antti Valkama och portföljförvaltaren Thomas Castrén på Ålandsbankens fondförvaltningsbolag.

Segmentet Partnership Properties kommer att investera intäkterna från försäljningen i  gemensamma investeringsprojekt för att skapa mer tillväxt för företaget.

YIT och Ålandsbankens joint venture, som investerar i hyresbostäder, grundades i september 2019. YITs aktieinnehav i den gemensamma investeringen var 40 procent och Ålandsbankens aktieinnehav var 60 procent.