19 april 2024
onsdag, 16 december 2020 17:49

Stockholms stad: Ensam ägare till Stockholmsmässan

Skrivet av 

 

 

 


Stockholms Handelskammares andel, om 49,6 procent i Mässfastigheter i Stockholm AB, säljs för 428 Mkr till Stockholms stad.

 

 

 

 

 

 

 


Stockholms stad och Stockholms Handelskammare är överens om att staden förvärvar Handelskammarens andel, om 49,6 procent i Mässfastigheter i Stockholm AB (Stockholmsmässan) för 428 Mkr.  Stockholms stad blir därmed ensam ägare till Stockholmsmässan i Älvsjö. I dag, onsdagen den 17 december 2020, fattar Stockholms Stadshus AB beslut om att godkänna förvärvet och föreslå köpet för kommunfullmäktige.

– Vi är nöjda över den överenskommelse som har träffats med Handelskammaren och ser fram emot att utveckla Stockholmsmässan in i framtiden. Stockholmsmässan är en viktig mötesplats för stockholmare och näringsliv, men också för besökare från hela Sverige och världen, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

– Det täta samarbetet mellan staden och Handelskammaren har under femtio år varit framgångsrikt och vi har lyckats etablera Sveriges största mäss- och kongressanläggning i Älvsjö. Efter en gedigen analys som pågått under en lång tid har vi gjort bedömningen att det är rätt läge att renodla vår verksamhet och har därför erbjudit Stockholms stad vår andel i bolaget, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Stockholmsmässans ordinarie verksamhet har i stor grad påverkats av den pågående pandemin och så gott som alla mässor och kongresser har ställts in sedan i mars. Lokalerna har istället bland annat använts till fältsjukhus och nu till jul för paketutlämning i regi av PostNord.

Stockholmsmässan planerar nu för att verksamheten kan komma igång i större omfattning hösten 2021.

– 2020 har varit ett dystert år, men framåt ser det ljusare ut. Människors vilja att mötas, såväl på mässor som kongresser, är mycket stort och Stockholmsmässan står redo att sätta igång när restriktionerna lättas. Det är nu enormt viktigt att regeringen ger riktat stöd till drabbade verksamheter runt om i landet som i princip haft näringsförbud under hela 2020, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Fakta
Stockholms stad förvärvar Handelskammarens andel om 49,6 procent i koncernen Mässfastigheter i Stockholm AB med dotterbolaget Stockholmsmässan AB. Mässfastigheter i Stockholm AB med dotterbolaget Stockholmsmässan AB blir med andelsförvärvet ett av staden helägt bolag inom koncernen Stockholms Stadshus AB. Tillträdesdag sker vid ett beslut om laga kraft. Fastigheter fär Stockholmsmässan AB är Mässhallen 1, hotell och Älvsjö gård