24 april 2024
tisdag, 15 december 2020 15:17

Niam gör Danmarks största fastighetstransaktion

Skrivet av 

 

 

 


Bostadsportföljen som Niam säljer till Heimstaden för 16,6 Mdr kr består huvudsakligen av radhus över hela Danmark i stora och medelstora städer. Bilden radhus i Da Vinci Park, Aalborg

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 




Niam har tecknat avtal om att sälja en dansk bostadsportfölj, där fastighetsbolaget HD Ejendomme ingår, till Heimstaden. Totalt ingår 152 bostadsfastigheter med 6.237 bostäder, varav flera är utvecklade inom Niams ägande, samt 35 kommersiella fastigheter. Bostadsportföljen består huvudsakligen av radhus över hela Danmark i stora och medelstora städer, såsom Odense, Vejle, Horsens, Silkeborg och Randers. Transaktionsvärdet uppgår till drygt 12,1 miljarder DKK, motsvarande drygt 16,6 Mdr kr, vilket enligt siffror från Real Capital Analytics gör denna affär till den största fastighetstransaktionen någonsin i Danmark.

Niam identifierade tidigt den danska bostadsmarknaden som attraktiv och har därefter förvärvat och utvecklat HD Ejendommes plattform för förvaltning, transaktion och projektutveckling. Niams fonder har genomfört totalt 107 bostadsförvärv med 8.883 bostäder i Norden samt utvecklat ett flertal bostadsutvecklingsprojekt, varav flera från initierad detaljplansprocess till färdigställande.

Henrik Gerdin, Fund Manager på Niam säger:
– Vi är mycket nöjda över att framgångsrikt ha genomfört vår strategi att bygga ett stort och attraktivt förvaltningsbestånd, samt att ha utvecklat det aktuella bolaget och dess operationella nyckeltal positivt. Niam har gedigen kunskap och erfarenhet av bostäder i Norden, ett segment där vi fortsatt kommer vara aktiva inom transaktion, förvaltning och projektutveckling.

Michael Berthelsen, Country Manager Denmark på Niam säger:
– Efter flera års uppbyggnad av portföljen i högt tempo, parallellt med aktiv förvaltning, är vi glada över att kunna lämna över till en stark och professionell aktör som Heimstaden.

Transaktionen är föremål för godkännande av den danska konkurrensmyndigheten.

 

Transaktionen omfattar också nio tomter avsedda för 73.000 kvm bostäder. HD Ejendomme har en gedigen erfarenhet av fastighetsutveckling och Heimstaden kommer löpande att utvärdera möjligheterna till att utveckla dessa tomter.

En stor del av portföljen har uppförts under de senaste 20 åren, där en tredjedel uppförts under de senaste tre åren. 10 procent av bruttohyresintäkterna kommer från reglerade bostäder som byggts före 1992.

De kommersiella enheterna består primärt av lager-, logistik- och enklare industriella fastigheter belägna i samma regioner som bostadsportföljen, vilket skapar operativa synergier. Heimstaden planerar att avyttra dessa fastigheter gradvis över de kommande åren.

HD Ejendomme är baserat i Odense med en helt integrerad operationell plattform. Bolaget består av cirka 85 anställda, inklusive administration, uthyrning, fastighets- och anläggningshanteringstjänster samt expertis inom fastighetsutveckling.

– Bolagen kompletterar varandra väl, såväl geografiskt som organisatoriskt, och man har en gemensam syn på kundservice och värderingsstyrd kultur. Det är en matchning med stor potential, och jag ser fram emot att samarbeta med våra nya kollegor och tillsammans leverera Friendly Homes i Danmark, säger Michael Byrgesen Hansen, landschef för Heimstaden Danmark.

Innan förvärvet bestod Heimstadens danska portfölj av cirka 10.000 bostäder koncentrerade runt huvudstaden och större städer. Heimstaden Danmark har ca 130 anställda baserade i Köpenhamn och Horsens.

Det kombinerade bolaget kommer att leverera en stark plattform för fastighetsförvaltning i hela landet och möjliggöra ytterligare tillväxt förankrad i en värderingsbaserad affärsmodell och långsiktigt investeringsperspektiv.

Patrik Hall
, vd för Heimstaden kommenterar:
– Heimstaden fortsätter att följa strategin om att växa hållbart och med kvalitet på de europeiska marknaderna. Under 2020 har vi gjort ett antal strategiska förvärv på nya och befintliga marknader, samtidigt som vi byggt upp en organisations styrka och kapacitet. Det här förvärvet representerar en unik möjlighet att bredda oss med en attraktiv portfölj med bra förvaltning på en av våra existerande marknader, helt i linje med Heimstadens strategi. Med transaktionen kommer Danmark att bli Heimstadens största marknad i relation till värdering med en förbättrad kapacitet för fortsatt tillväxt i Danmark.

Fakta och nyckeltal
1. Köpeskilling: SEK 16.6 Mdkr (DKK 12.1 Mdkr). 2. Operationell plattform med 85 anställda. 3. Totalt 152 fastigheter med 6.237 bostäder (594.400 kvm), varav 357 bostäder är under uppförande med leverans såsom nyckelfärdiga inom 12 månader (34 000 kvm). 4. Totalt 35 kommersiella enheter (182.700 kvm). 5. Totalt 9 tomter för framtida bostäder om 73 600 kvm. 6. Andel bruttohyresintäkt från reglerade bostäder: 10 procent.
7. Årlig bruttohyresintäkt, bostäder: SEK 824 Mkr (DKK 601 Mkr). 9. Total årlig bruttohyresintäkt: SEK 938 Mkr (DKK 684 Mkr). 10 Totalt SEK 52 Mkr (DKK 38 Mkr) av bruttohyresintäkterna är hänförda till enheter under uppförande.