Skriv ut denna sida
tisdag, 15 december 2020 12:17

Hemsö köper tyska äldreboende för drygt 1 Mdr kr

Skrivet av 

 

 

 


Jens Nagel, chef för Hemsö, Tyskland.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 






Hemsö förvärvar en äldreboendeportfölj med 10 fastigheter i Tyskland. Merparten av äldreboendena är belägna i stora tyska metropolregioner och inkluderar nio olika äldreboendeoperatörer som hyresgäster. Investeringen uppgår till cirka 100 MEUR, cirka 1.020 Mkr. Säljare är AviaRent SICAV-SIF, ett fondbolag med säte i Luxembourg. Tillträde beräknas ske under första kvartalet 2021.       

De tio fastigheterna, som omfattar 59.000 kvm och cirka 900 äldreboendeplatser, varav fem fastigheter är belägna i delstaten Niedersachsen, en i Nordrhein Westfalen, en i Baden Württemberg, en i Brandenburg,  en i Sachsen och en i Schleswig Holstein. Tre av fastigheterna har en stor andel seniorboenden, totalt 128 lägenheter. Den genomsnittliga hyreslängden är 11 år och 6 av de nio hyresgästerna är nya för Hemsö.

– Med detta förvärv kompletterar vi vår befintliga portfölj väldigt bra då fastigheterna har en bra geografisk spridning och flera olika hyresgäster. Merparten av äldreboendena ligger i stora tyska metropolregioner och vi breddar oss genom förvärv i delstater där vi inte har så stor exponering, säger Jens Nagel, chef för Hemsö, Tyskland. 

I Tyskland äger och förvaltar Hemsö samhällsfastigheter med ett fastighetsvärde på cirka 10 Mdr kr främst inom äldreomsorg. Äldreboenden utgör huvuddelen av dessa. Med det senaste förvärvet äger Hemsö 65 äldreboenden som omfattar cirka 6.200 äldreboendeplatser och cirka 460 seniorlägenheter i Tyskland. Hemsö är därmed en av Tysklands största ägare av äldreboenden.

 

Hemsö är Sveriges ledande privata ägare av samhällsfastigheter. Verksamheten består i att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter för äldreboende, utbildning, vård och rättsväsende. Hemsö finns i Sverige, Tyskland och Finland. Hemsös verksamhet kännetecknas av långa hyresavtal och stabila hyresgäster. Tredje AP-fonden är majoritetsägare. Det totala värdet på Hemsös fastighetsbestånd uppgår till 59,7 Mdr kr. Hemsö har sedan mars 2015 kreditbetyg A- från Standard & Poor´s och sedan april 2020 kreditbetyg A från Fitch Ratings.

 

 

Senaste från Redaktionen