19 april 2024
tisdag, 08 december 2020 15:45

JM överför fastigheter till nybildat JV-bolag

Skrivet av 

 

 

 


Mikael Åslund, chef för affärsenhet JM Fastighetsutveckling.

 

 

 

 

 

 



JM skapar en struktur för färdigutvecklade hyresrättsfastigheter där JM har ett åtagande att säkerställa långsiktig förvaltning. JM har ingått avtal med Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen) om ett gemensamt ägt bolag, joint venture, inför långsiktigt ägande av hyresrättsfastigheter som i första hand är upplåtna på tomträtt. JM kommer att ha en ägarandel om 20 procent i det nybildade bolaget. I samband med bildandet av bolaget överlåter JM hyresrättsfastigheter med ett marknadsvärde om 1.060 Mkr som innebär ett resultat om 170 Mkr och ett positivt kassaflöde om 980 Mkr som redovisas under det fjärde kvartalet 2020 inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling.

Motivet till den etablerade strukturen är att möjliggöra utökad satsning på hyresrättsbostäder genom att tillskjuta kapital i det långsiktiga ägandet samtidigt som denna del av JMs bostadsaffär hålls kapitaleffektiv. Därigenom kan JM allokera mer kapital till utveckling av hyresrättsbostäder i takt med att nya investerings- och utvecklingsmöjligheter ges.

I samband med överlåtelsen av fastigheter och bildandet av det nya bolaget realiseras ett resultat för JM om 170 Mkr och ett kassaflöde om 980 Mkr. JMs investering i det nya bolaget uppgår till cirka 80 Mkr. Affären kommer att redovisas inom affärssegmentet JM Fastighetsutveckling under det fjärde kvartalet 2020. Bolaget kommer att ha en ändamålsenlig kapitalstruktur med eget och lånat kapital.

JM ansvarar för driften av bolaget och fastigheterna samt utveckling av nya fastigheter som långsiktigt placeras i det nya bolaget. Bolagets första investering utgörs av 418 hyresrättsbostäder, som består av följande tillgångar:
1. Tomträtten till fastigheterna Stockholm Träsliperiet 6 och Stockholm Stämplaren 5 i Stureby, Stockholm, om totalt 187 hyresrättsbostäder. 2. Tomträtten till fastigheterna Stockholm Gröna Rutan 3. Tomträtten till fastigheten Sicklaön 40:21 i Sickla, Nacka, om totalt 93 hyresrättsbostäder och 4. Stockholm Gustafs Skål 1 i Bredäng, Stockholm, om totalt 138 hyresrättsbostäder

– Vi är mycket glada för att vi tillsammans med SSF och KK-stiftelsen har lyckats skapa en struktur som förenar JMs affärsmodell för utveckling av bostäder med ett ansvarstagande för långsiktig förvaltning av hyresrättsbostäder på ett samhällsmässigt bidragande sätt, säger Mikael Åslund, chef för affärsenhet JM Fastighetsutveckling.