25 april 2024
torsdag, 26 november 2020 12:52

Castellum bjuder över SBB:s bud på Entra

Skrivet av 

 

 

 


Från vänster Henrik Saxborn, vd för Castellum och Rutger Arnhult, Castellums största aktieägare. Castellum skriver i ett pressmeddelande att det föreslagna samgåendet mellan Castellum och Entra förväntas skapa betydande värden för alla aktieägare och resultera i Nordens största kommersiella noterade fastighetsbolag.

 

 

 

 

 



Något överraskande är att Castellum nu lämnar ett bud på Entra efter att Castellum igår meddelat att ”Castellum bekräftar att diskussioner om ett potentiellt samgående med Entra har avslutats.” Det som stärker att Castellums bud är dels att det är det högsta budet med 170,86 NOK, dels att norska staten, genom Nærings- og fiskeridepartementet, har sålt 15 miljoner aktier i Entra till ett pris om 169 NOK, vilket innebär att Castellum har blivit Entras näst största aktieägare, motsvarande 8,24 procent av aktierna i Entra.
I pressmeddelandet från Castellum sägs att Rutger Arnhult, Castellum största ägare med cirka 15 procent av aktierna i Castellum, står bakom budet på Entra.

Ilja Batljan
, vd för SBB, säger till Finansavisen att han känner trygg i sitt bud på Entra, eftersom SBB:s kontanta andel är högre än budet från Castellum. Ilja Batljan tycker att det är förvånande att den norska staten ”hade så bråttom” att sälja sina aktier till Castellum.

– Det blir ju så klart svårt för SBB att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt, säger Rutger Arnhult till Realtid. Arnhult tillägger att om Castellum hade kommit åt över 10 procent hade den avskräckande effekten gentemot SBB varit större, då en minoritetsägare med över 10 procent spärrar huvudägaren från att fritt nyttja kassaflödet i bolaget inom koncernen vilket kan vara ett problem, men inte är det per definition.

Men Ilija Batljan har inte gett upp, då han till Di säger att han är övertygad om att SBB kommer att nå 90 procents accept på grund att SBB:s bud innehåller en större kontantandel.

Castellums bud består av en kombination av nyemitterade aktier i Castellum och kontanter för Entras aktier. Castellum erbjuder varje aktieägare i Entra 13 nyemitterade aktier i Castellum för varje 20 aktier i Entra samt 25,68 NOK i kontanter för varje aktie i Entra. Det sammanlagda budet består av drygt 108,6 miljoner nyemitterade aktier i Castellum, och upp till 4,3 miljarder NOK i kontanter. Castellums bud är inte villkorat av finansiering. Finansiering av det kontanta budet täcks till fullo av Castellums tillgängliga medel samt en ny bryggfinansiering utställd av J.P. Morgan och Danske Bank. Villkoren för att nyttja faciliteten är sedvanliga för en kreditfacilitet av denna typ.

Den initiala acceptfristen för Castellums bud förväntas pågå i 20 dagar, en frist vilken Castellum förbehåller sig rätten att ändra.

Castellum skriver i pressmeddelandet att det föreslagna samgåendet förväntas skapa betydande värden för alla aktieägare och resultera i Nordens största kommersiella noterade fastighetsbolag, med ett av Europas starkaste hållbarhetsfokus, samt gedigna och ledande bolagsstyrningsprinciper som karaktäriserar både Castellum och Entra.

I en kommentar kan sägas att det kan komma fler nya bud från Castellum och SBB. Budstriden är inte över, men Castellum har en fördel genom att Castellum redan har blivit Entras nästa största ägare. SF