24 april 2024
torsdag, 05 november 2020 12:43

Byggnadstekniska Byrån stannar i Slussen

Skrivet av 

 

 

 


Glashuset i Slussen, med Katarinahuset till höger. Foto: Erik Lefvander

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


När Atrium Ljungberg evakuerade Katarinahuset inför renoveringen som precis påbörjats, lyckades Byggnadstekniska Byrån hitta nya lokaler i intilliggande Glashuset.

– Att kunna sitta kvar i Slussen är prio för oss. säger Erik Löb, vd för Byggnadstekniska Byrån.

Byggnadstekniska Byrån är ett konsultbolag inom byggnadsteknik med 170 anställda och huvudkontor i Glashuset i Slussen. De hade tidigare kontor på Mosebacke, innan de flyttade till Katarinahuset 2008. Där har bolaget kunnat växa och utöka lokalerna i takt med att Byggnadstekniska Byrån från 25 till 170 medarbetare på tio år. När Katarinahuset skulle evakueras inför renovering sökte de nya lokaler i Slussen.

– Det är svårt att hitta en plats i Stockholm som kan konkurrera med tillgängligheten och utsikten som Slussen erbjuder, säger Erik Löb. Det är klart att byggprojekten bullrar emellanåt, men det visar också att vi befinner oss på en plats med framtidstro.

Idag hyr Byggnadstekniska Byrån 1.700 kvm i Glashuset, en yta som upplevts stor när många medarbetare arbetat hemifrån under våren. Erik Löb märker att personalen saknat de fysiska mötena och under hösten har de blivit fler på kontoret igen. De trivs i sina nya lokaler men kan mycket väl tänka sig att flytta tillbaka till Katarinahuset när det är klart 2023. Eftersom de är involverade i ombyggnaden så vet de hur det kommer att se ut.

– Vi är såklart glada att behålla Byggnadstekniska Byrån som hyresgäst, säger Kristina Örvill, fastighetschef på Atrium Ljungberg. Att tomställa en fastighet på 22.000 kvm är både svårt och sorgligt på grund av alla relationer som vuxit fram. Nu ser vi fram emot att fylla upp Katarinahuset till nyinvigningen 2023.

Atrium Ljungberg förvärvade Katarinahuset 2018. I mars 2020 fattades beslut om att starta ett ombyggnadsprojekt och nu har arbetet kommit igång. Katarinahuset kommer att innehålla moderna kontor med en unik utsikt, hotell och flera restauranger. Renoveringsarbetet beräknas vara klart i sin helhet under första kvartalet 2023 och investeringen uppgår till 980 miljoner kronor.


Hyresavtalet med Byggnadstekniska Byrån är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.