19 april 2024
torsdag, 29 oktober 2020 16:07

SHH kan bygga 500–700 bostäder i Tumba Skog

Skrivet av 

 

 

 


Detaljplanen för Tumba Skog, Botkyrka, har nu vunnit laga kraft. Den avser omkring 500–700 nya bostäder och SHH:s målsättning är att området ska bebyggas med både bostads- och hyresrätter samt äldreboende.

 

 

 


Detaljplanen berör ett cirka 14 hektar stort markområde, beläget väster om Tumba centrum och som angränsar till befintliga bostäder i söder.

 

 

 

 

 

 

 


Detaljplanen för ett nytt bostadsområde i Tumba Skog, Botkyrka, har nu vunnit laga kraft. Den avser omkring 500–700 nya bostäder och SHH:s målsättning är att området ska bebyggas med både bostads- och hyresrätter samt äldreboende.

Mark- och miljööverdomstolen meddelade den 28 oktober 2020 ett slutgiltigt domslut och detaljplanen för ett nytt bostadsområde i Tumba Skog, Botkyrka, nu har vunnit laga kraft. Detaljplanen berör ett cirka 14 hektar stort markområde, beläget väster om Tumba centrum och som angränsar till befintliga bostäder i söder. Domen innebär att SHH nu kan fortsätta arbetet med att skapa ett attraktivt och naturnära bostadsområde med gångavstånd till Tumba centrum och pendeltågsstation.

– Det var definitivt ett efterlängtat och glädjande besked som mottogs igår. Med en lagakraftvunnen detaljplan i ryggen kan SHH äntligen påbörja utvecklingen av Tumba Skog, ett nytt bostadsområde som ska uppfylla de krav som ställs på ett modernt och hållbart boende idag. Efterfrågan på nya bostäder med närhet till pendeltåg, service och rekreation är hög i Stockholm, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef SHH Bostad AB.

– Jag välkomnar beslutet och att det prövats i flera instanser. Nu har vi fått ett avgörande och kan fortsätta utveckla centrala Tumba. Vi kan fortsätta att bygga bostäder för olika målgrupper med hänsyn till miljön. Det här innebär ett stort steg mot vårt mål: i Botkyrka ska olika människor kunna mötas och olika boendeformer finnas, säger Gabriel Melki, (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka.

Enligt den nya detaljplanen för Tumba Skog kommer den största delen av skogsområdet förbli orört och stor hänsyn har tagits till den omgivande skogen och områdets natur. Naturmark kommer även att bevaras mellan bostadshusen och genom att hålla nere höjden på bebyggelsen bevaras områdets landskapsbild.

SHH har sedan start 2010 färdigställt 35 fastighetsprojekt om cirka 140.000 kvm ljus BTA inkluderande cirka 1.600 boenden över hela Sverige. Den totala projektportföljen uppgick per den 30 juni 2020 till 250.000 kvm ljus BTA inkluderande 3.377 boenden varav 789 var i produktion och 2.588 var bedömda byggrätter för bostäder.