Skriv ut denna sida
fredag, 03 juli 2020 13:49

Alecta investerar 6,5 Mdr kr i infrastrukturfonder

Skrivet av 

 

 

 


Axel Brändström, CIO Real Assets, Alecta.

 

 

 



Under de senaste sju månaderna har Alecta, den svenska pensionsfonden med cirka 90 miljarder euro, cirka 942 Mdr kr, i tillgångsförvaltning, gjort flera stora investeringar i internationell infrastruktur. Investeringarna uppgår till 620 MEUR, cirka 6.491 Mkr, och är en del av Alectas mål att öka investeringarna inom reala tillgångar till 20 procent av det totala beloppet av tillgångsförvaltningen inom en femårsperiod. Infrastruktur är en integrerad del av denna strategi.

Investeringarna har gjorts i tre olika fonder, två av dem med fokus på den globala marknaden och en med europeisk inriktning.

– Det här är tre stora, skalbara investeringar inom infrastruktur som ger Alectas kunder möjlighet till god avkastning. Storleken och skalbarheten bidrar till kostnadseffektivitet och mångfald, säger Axel Brändström, CIO Real Assets, Alecta.

– Hållbarhet är integrerad i fonderna, både i investeringsprocessen och förvaltningen. Tillgångarna har en långsiktig hållbarhetsstrategi och distinkta kriterier för uteslutning, som passar bra med Alectas egna kriterier. Vår höga standard för hållbarhet har gjort att vi utesluter flera andra fondförvaltare, säger Frans Heijbel, Head of International Real Assets, Alecta

I slutet av 2019 placerade Alecta 100 MEUR i fonden Allianz European Infrastructure Fund. En europeisk avslutad struktur med fokus på energi, telekom, transport och social infrastruktur. Investeringsmöjligheter kommer att erbjudas tillsammans med fonden.

I april 2020 placerade Alecta 250 MEUR i fonden Antin Infrastructure Partners IV. Det är en global stängd struktur med fokus på energi, telekom, transport och social infrastruktur. Investeringsmöjligheter kommer att erbjudas tillsammans med fonden.

Den 30 juni 2020 placerade Alecta 300 miljoner dollar i ytterligare en fond med fokus på infrastruktur.

– De medel som vi har investerat i förvaltas alla av välrenommerade fonder i internationell infrastruktur med långa och framgångsrika resultat. Det faktum att vi kan stänga stora investeringar med dessa fonder bevisar att vi har förmågan att växa med våra tillgångar inom infrastruktur i den takt och kvalitet som våra högt uppsatta mål för hållbarhet, tillgångsallokering, ekonomisk avkastning och kostnadseffektivitet kräver, säger Frans Heijbel.

Alecta hade cirka 900 Mdr kr i tillgångsförvaltning, vid utgången av första kvartalet 2020. Alecta har sedan 2016 successivt ökat sin andel av alternativa tillgångar inom sin portfölj, främst fastigheter, men också inom infrastruktur och alternativa krediter. Sedan 2016 har den totala andelen alternativa tillgångar ökat från 7 till 12 procent, med målet att nå 20 procent av de totala tillgångarna inom en femårsperiod.


Senaste från Redaktionen