21 juni 2021
måndag, 13 januari 2020 12:33

Johanna Frelin tillträder som vd för Riksbyggen

Skrivet av 

 

 

Johanna Frelin är ny vd för Riksbyggen efter Leif Linde. Hon har tidigare bland annat varit vd för Tengbom arkitekter. Foto: Magnus FondDen 13 januari tillträdde Johanna Frelin som ny vd för Riksbyggen. Hon efterträdde Leif Linde som fram till i maj kommer att stanna kvar på Riksbyggen som senior rådgivare.

I juli 2019 blev det klart att Johanna Frelin tar över som ny vd efter Leif Linde som fyller 65 år och går i pension i maj 2020.

– Det känns fantastiskt spännande och roligt att äntligen börja på Riksbyggen. Under hösten har jag hunnit bekanta mig med Riksbyggen och det är ett välskött och stabilt företag med ett viktigt samhällsuppdrag som jag har den stora förmånen att få leda in i framtiden, säger Johanna Frelin.

Johanna Frelin har tidigare bland annat varit vd för Tengbom arkitekter. Hon har även varit vd för Hyper Island samt haft flera chefspositioner inom ledningen för SVT-koncernen.

– Ett företag av Riksbyggens storlek som både bygger många nya bostäder och har en omfattande förvaltningsverksamhet över hela landet har ett stort hållbarhetsansvar. Riksbyggen är idag ledande på många områden när det gäller hållbar utveckling men det är ett område som kommer att bli än viktigare framöver, säger Johanna Frelin.

Leif Linde kommer fortsatt att ha en aktiv roll inom den svenska kooperationen, bland annat som ordförande för Fonus ekonomisk förening.

 

Under 2018 var Riksbyggens nettoomsättning 7.738 Mkr (8.377) med operativt rörelseresultat 387 Mkr (364). Antalet bostäder, både hyres- och bostadsrätter, i produktion var 4.567 (4.988). Antalet förvaltade bostadsrättsföreningar ökade till 4.218 (3.627). Av dessa var 1.694 (1.643) andelsägande bostadsrättsföreningar.

 

Riksbyggen ledning består av:
Johanna Frelin, vd, (CEO), Mårten Lilja, vice vd och chef affärsområde Bostad, Lina Öien, chef hållbar utveckling, Carl-Johan Hansson, chef affärsområde Fastigheter, Britta von Schoultz, kommunikationschef, Eric Stuart, chef affärsområde Fastighetsförvaltning, Karin Goddard, HR-chef och Robert Söderhjelm, ekonomi- och finanschef (CFO).