25 juli 2021
onsdag, 18 december 2019 14:26

Folksam/KPA Pension, stora ägare i Heimstaden

Skrivet av 

 

Från vänster: Patrik Hall, vd för Heimstaden Bostad AB och Michael Kjeller, chef Kapitalförvaltning och hållbarhet Folksamgruppen.Folksam-gruppen, Folksam Liv, Folksam Sak och KPA Pension kommer att bli nya ägare efter att ha tecknat cirka 4 Mdr kr i en kontantemission som ska göras den 7 januari 2020. Resterande del av 7,2 Mdr kr i en företrädesemission tecknas av Heimstaden Investment AB.

Det nya aktieägaravtalet som tecknades för Heimstaden Bostad i oktober öppnade för att få nya institutionella investerare som kan delta i den europeiska expansionen av Heimstaden Bostad. I den här processen var Folksam-gruppen tidigt in i processen och gruppen har beslutat att investera parallellt med de andra institutionella investerarna Alecta, Ericsson och Sandvik.


Folksam-gruppen blir efter kontantemissionen den näst största institutionella investeraren i Heimstaden Bostad med 7 procent av kapitalet i Heimstaden Bostad AB

– Vi har länge letat efter en bostadsplattform och efter att ha träffat ledningen i Heimstaden Bostad och gjort en grundlig due diligence på företaget och dess affärsplan kom vi fram till att detta var en investering som passade oss bra. Vi ser fram emot att arbeta tätt med ledningen och de andra ägarna i Heimstaden Bostad för att nå företagets höga ambitioner, säger Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltning och hållbarhet i Folksam Group.

Som en konsekvens av investeringen kommer styrelsen från och med den 7 januari 2020 att utvidgas med ledamöterna Birgitta Stenmark, chef för alternativa investeringar och företrädare för Folksam-gruppen och Karmen Mandic, chef för kommunikations- och marknad i Heimstaden Investment.

– Vi är mycket glada över att välkomna Folksam-gruppen som nya partners och att de ser kvaliteten i vår portfölj och på vår verksamhet och ledning. Heimstaden Bostad har höga ambitioner när det gäller att växa med portföljens storlek och den nya ägarstrukturen stöder helt klart våra ambitioner om kvalité. Avtalet markerar ett bra slut på ett bra år, även om fler investerare fortfarande kan ansluta innan vi stänger böckerna ..., säger Patrik Hall, vd för Heimstaden Bostad AB

Efter emissionen och fastighetsförvärven från Alecta och Heimstaden i Sverige, Danmark Norge och Tyskland kommer Heimstaden Bostad att ha en proforma ett eget kapital på cirka 46 procent och en tillgänglig likviditet, inklusive engagerade kreditfaciliteter, om cirka 25 Mdr kr.


J.P Morgan Securities och DLA Piper har agerat som finansiella och juridiska rådgivare för Heimstaden Bostad AB. Juridisk, skattemässig och finansiell due diligence har utförts av DLA Piper och PWC.