18 april 2024
tisdag, 17 december 2019 11:11

Stadsbiblioteket får en stor renovering

Skrivet av 

 

Stockholms stadsbibliotek invigdes 1928 och ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Biblioteket rymmer cirka 400.000 böcker. Byggnaden benämns ibland Asplundhuset efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet.


Majoriteten i Stockholms stads kommunfullmäktige toge ett beslut under måndagen om att det eftersatta underhållet av Stadsbiblioteket ska åtgärdas under en femårsperiod till en total investering om 260 Mkr. Underhållsåtgärderna är nödvändiga för uppfyllande av myndighetskrav.

– Det är inte en dag för tidigt, med tanke på att inga större investeringar har gjorts på Stadsbiblioteket sedan 80-talet. De åtgärder vi nu kommer att vidta är helt nödvändiga för att klara myndighetskrav. Den grönblåa majoriteten tar ansvar för Stadsbiblioteket och har idag beslutat om ett fullt finansierat förslag, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

–  Det är för mig helt ofattbart att Socialdemokraterna idag motsatte sig beslutet om att rusta upp Stadsbiblioteket. De vidtog inte några åtgärder under förra mandatperioden och även nu driver de på för att ytterligare försena och fördyra renoveringen av en vacker kulturinstitution. Stockholmarna behöver sitt stadsbibliotek, och därför är det viktigt att renoveringarna nu skyndsamt påbörjas, tillägger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

De tidigare alternativ som utretts och som avsett omfattande ombyggnad, utveckling och renovering har visat sig inte vara ekonomiskt hållbara. Därför har fastighetsnämnden och kulturnämnden i ett gemensamt genomförandebeslut istället föreslagit att fastigheten underhålls till en investeringsutgift om 260 Mkr. De underhållsåtgärder som föreslås innebär ett ansvarstagande för fastigheternas fortsatta värde och säkerställer att kulturnämndens verksamhet kan fortgå utan att drabbas av akuta driftsstopp.

De underhållsåtgärder som planeras inom en femårsperiod är uppfyllande av myndighetskrav, förbättrad brandsäkerhet, tekniska installationer, utvändig renovering samt åtgärder av vatten och avlopp. De så kallade basarerna med externa hyresgäster behöver tomställas på grund av omfattande underhållsåtgärder. En översyn av fastigheterna kommer göras generellt för ökad barnsäkerhet och tillgänglighet.

Investeringsutgiften uppgår till 217 Mkr, vilket innebär 260 Mkr inklusive index. Efter år 2025 då underhållsprojektet är genomfört tillkommer cirka 5 Mkr per år för att fastigheterna ska fortsätta vara välskötta. Projektets påverkan på fastighetsnämndens resultatbudget bedöms som neutralt. Investeringen medför en ökad hyreskostnad för kulturnämnden om 7  Mkr år 1 och hyresintäkter för externa hyresgäster kommer sättas marknadsmässigt.