20 april 2024
tisdag, 29 oktober 2019 11:01

Humlegårdens intäkter ökade till 990 Mkr

Skrivet av 

 

– Vi levererar en fortsatt stabil tillväxt i förvaltningsresultatet, som ökar med 18 procent, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården.


Den positiva utvecklingen bibehålls när Humlegården summerar årets första nio månader. Förvaltningsresultatet ökade med 18 procent, nettouthyrningen uppgick till 66 Mkr och hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade med 27 procent i genomsnitt.  Under perioden steg hyresintäkterna till 990 Mkr (903), en ökning med 10 procent. I jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 5 procent (5) till följd av ökade hyresnivåer vid omförhandlingar och uthyrningar samt fastighetsskatteökning på grund av omtaxering.

Uthyrningsgraden var 91,4 procent (93,2). Förändringen avser främst lokaler där avflyttning ägt rum och ytorna har blivit uthyrda på nytt, men där de nya hyresgästerna tillträder först efter periodens utgång.

Driftöverskottet uppgick till 745 Mkr (670), en ökning om 11 procent. I jämförbart bestånd var ökningen 5 procent (6). Överskottsgraden steg till 75,3 procent (74,2).

Finansnettot minskade till -111 Mkr (-135) vilket är en förbättring med cirka 18 procent jämfört med samma period föregående år, trots att räntebärande skulder har ökat.
Periodens resultat efter skatt uppgick till 982 mkr (1 533).

Humlegårdens ambition är att all finansiering skall vara grön senast år 2021 och vid periodens slut uppgick andelen till 56 procent. Efter periodens utgång har ytterligare 2.000 Mkr i gröna obligationer emitterats, vilket innebär att andelen grön finansiering nu uppgår till 65 procent.

 

Under de senaste 12 månaderna har lån om 9.538 Mkr refinansierats via Humlegårdens MTN-program, företagscertifikatprogram samt nya banklån. Den genomsnittliga kapitalbindningen har ökat från 2,8 år till 4,0 år, liksom den genomsnittliga räntebindningen som ökat från 3,4 år till 4,2 år. Risknivån i skuldportföljen har därmed sjunkit.

 

Räntetäckningsgraden uppgick till 6,3 gånger (5,0) och nettoskuld/ebitda minskade till 8,9 gånger (9,7). Bolagets policy är att nettoskuld/ebitda inte varaktigt bör överstiga 13 gånger. Belåningsgraden har minskat och uppgick till 32,5 procent (35,1). Bolagets policy är att belåningsgraden inte varaktigt bör överstiga 50 procent. Andelen obelånade fastigheter uppgick till 61 procent. Fastighetsbeståndet har inte marknadsvärderats per kvartalsskiftet.

I en kommentar till niomånadersrapporten säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter:
– Vi levererar en fortsatt stabil tillväxt i förvaltningsresultatet, som ökade med 18 procent. Flera framgångsrika nyuthyrningar har resulterat i en nettouthyrning om 66 Mkr. Vi noterar även att omförhandlade hyresnivåer har ökat med i genomsnitt 27 procent. Perioden har varit händelserik och det strategiskt viktiga förvärvet vid Gärdet samt vårt deltagande i det nybildade Centrum för AMP tillhör höjdpunkterna. En av de mest centrala frågorna för vår bransch just nu är digitaliseringen, där vi har ett stort fokus framåt på att stärka både vårt hållbarhetsarbete och kunderbjudande genom att nyttja de möjligheter som utvecklingen skapar.