24 april 2024
måndag, 28 oktober 2019 10:09

5.000 nya bostäder i Flemingsbergsdalen

Skrivet av 

 

Visionsbild för Flemingsbergsdalen 2050. Illustration: BIG

 

 

 

 

En vision för den nya stadskärnan i Flemingsbergsdalen. Illustration: BIG

 


Huddinge kommun planerar att utveckla Flemingsbergsdalen till en stadsdel med tusentals nya arbetsplatser, bostäder, service, handel, kultur, nöjen och studieplatser inom högre utbildning.

Den nya stadsdelen ska bli tät och erbjuda urbana kvaliteter i form av närhet, utbud av service, grönska och tydliga stråk och kopplingar. Kommunen planerar ett resecentrum och nya parker. Järnvägen och Huddingevägen däckas över för att överbrygga den barriär som i dag delar Flemingsberg. Inom programområdet planeras för cirka 35.000 arbetsplatser och runt 5.000 bostäder.

 

Den 21 oktober–29 november 2019 är planprogrammet för den nya stadsdelen, Flemingsbergsdalen, ute på programsamråd.

Området ska ha en blandad bebyggelse som kan möta en omvärld i förändring. Området ska innehålla offentliga platser, mötesplatser och stråk som kopplar samman Flemingsbergsdalen med övriga Flemingsberg. Programområdet utreds för att bli en regional bytespunkt för kollektivtrafik och ett nytt stadscentrum för hela Flemingsberg med ett stort utbud av handel, kultur, nöjen, offentliga mötesplatser och grönska.

Flemingsberg är utpekat som en regional stadskärna i den regionala utvecklingsplanen, RUFS 2050. Det innebär bland annat att området ska utvecklas och utnyttja den tillgängliga kollektivtrafiken. Det görs genom att satsa på hållbara och täta miljöer där företag väljer att etablera sig och en stadsmiljö som kännetecknas av mångsidig bebyggelse med byggnader med olika funktion, blandade typer av bostäder och en arkitektur med hög ambitionsnivå.

I februari 2018 antog Huddinge kommun ett utvecklingsprogram för Flemingsberg, ”Flemingsberg 2050 – där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm”. Utvecklingsprogrammet är framtaget tillsammans med Botkyrka kommun och Stockholms läns landsting och ger en bild av hur den regionala stadskärnan Flemingsberg ska utvecklas fram till år 2050. Ett av målen i utvecklingsprogrammet är att skapa ett stadscentrum i Flemingsberg.