24 juni 2021
onsdag, 27 mars 2019 14:33

Ingrid Bonde, ny styrelseordförande i Alecta

Skrivet av 

 


Beredningsnämnden för Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt, föreslår att Ingrid Bonde (bilden), född 1959, väljs till ny styrelseordförande vid överstyrelsens möte den 11 april 2019

 

Ingrid Bonde har tidigare bland annat varit vice vd och finansdirektör för Vattenfall AB, vd för AMF Pension och generaldirektör för Finansinspektionen. Hon sitter i ett flertal bolagsstyrelser, är styrelseordförande i Hoist Finance AB och ordförande i Klimatpolitiska Rådet.

 

– Ingrid Bonde har mycket relevanta erfarenheter från ledande positioner i både betydelsefulla företag och myndigheter, och från att delta i och leda styrelsearbete. Sammantaget är vi övertygade om att hon har de egenskaper som krävs för uppdraget som Alectas styrelseordförande, säger Kenneth Bengtsson, ordförande i Alectas överstyrelse och sammankallande i Alectas beredningsnämnd.

 

–Jag ser fram emot att leda Alectas styrelsearbete. Den trygghet som Alecta erbjuder genom kollektivavtalad tjänstepension är och kommer fortsatt att vara viktig för både privatpersoner, företag och samhället i stort, säger Ingrid Bonde.


Erik Åsbrink lämnar ordförandeskapet efter 19 år.

 

Utöver förslaget till ny styrelseordförande föreslås också åtta ordinarie styrelseledamöter för omval och tre för nyval. Följande personer föreslås för omval: Hanna Bisell, Cecilia Fahlberg Pihlgren, Petra Hedengran, Magnus von Koch, Martin Linder, Richard Malmborg, Kaj Thorén och Anders Weihe.


Nyval föreslås för Markus Granlund, Helena Hedlund och Jan-Olof Jacke.