19 april 2024
fredag, 25 januari 2019 17:01

Ulleråker i Uppsala ska säljas

Skrivet av 

 

Ulleråkers hospitalsbyggnad från slutet av 1800-talet har ett högt symbolvärde för Uppsala och en unik plats i Sveriges historia. Den gamla sjukhusbyggnaden i nyklassicistisk stil ligger storslaget på Uppsalaåsen, omgiven av ett historiskt parklandskap.

 

 

 

Uppsala kommun söker en ny ägare till Ulleråkers hospitalsbyggnad – där majoriteten av lokalerna ska användas till publik verksamhet. Nu arrangeras en idétävling bland fastighetsutvecklare, arkitektbyråer och investerare. Den 15 februari startar Uppsala kommun en historisk idétävling bland fastighetsutvecklare, arkitektbyråer och investerare. Målet är att hitta ett kreativt och långsiktigt ägande för Uppsala hospital, den spektakulära sjukhusbyggnaden från 1885 i Ulleråker. Rätt ägare med rätt affärsidé har möjlighet att lyfta både Ulleråker och Uppsala som destination.

 

Hospitalets läge i södra Uppsala, mitt emellan två av Sveriges största universitet, och nära Akademiska sjukhuset, innebär stora möjligheter. I och med den kommande spårvagnssatsningen får hospitalet dessutom en hållplats inpå knuten.

 

– En byggnad som Hospitalet behöver ett tydligt syfte för att komma till sin rätt. Vi vill se något nytt, gärna en typ av destination som Uppsalaborna aldrig har haft så nära. Vi har valt att utlysa en tävling för att säkerställa att platsen och byggnaden behåller sina kulturhistoriska värden, men får en funktion i Uppsalabornas liv så att den lever kvar under lång tid, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

 

En viktig förutsättning i tävlingen är att majoriteten av lokalerna används för publik verksamhet, det vill säga verksamheter som riktar sig utåt. Förhoppningen är att fler ska kunna ta del av lokalerna, vilket utesluter en renodlad omvandling till privatbostäder eller rena kontorslokaler.

 

– Vinnaren ska ha ett kreativt förslag och rätt ekonomiska muskler. Konceptet ska vara intressant redan nu, men kan självklart ta höjd för att Ulleråker om ett antal år är en central plats i Uppsala och södra staden, som erbjuder helt andra ekonomiska möjligheter än dagens, säger Kristina Sandberg, huvudprojektledare på Uppsala kommun.

 

I juryn ingår Uppsala kommuns stadsdirektör Joachim Danielsson och stadsarkitekt Claes Larsson.