19 april 2024
tisdag, 22 januari 2019 17:11

Vacse investerar i skola och tingsrätt

Skrivet av 

Den nya för- och grundskolan på Björkö, Öckerö, uppförs på nuvarande fotbollsplan, vilket gör att skolverksamheten kan fortgå i den gamla skolan under byggnationen. Illustration: Liljewall arkitekter.

Den nya tingsrätten i Norrköping. – Arkitekturen för nya Tingsrätten bygger på idén om att Norrköpings historia lägger grunden för den moderna gestaltningen åt den komplexa tingsrättsverksamheten. Såväl promenadernas typologier, textilindustrins trådar och det flödande vattnet i Motala ström finns invävt i gestaltningen, säger Michael Matèrn ansvarig arkitekt på ÅWL.

 

Vacse utökar sitt bestånd av samhällsfastigheter och förvärvar NCC:s skolprojekt på Björkö med Öckerö kommun som hyresgäst. Kommunen har tecknat ett 25-årigt hyresavtal och den nya grundskolan om cirka 3.500 kvm ska stå färdig inför vårterminen 2021.

 

Tillsammans med Serneke har Vacse också vunnit en upphandling för en ny tingsrätt i Norrköping. Fastigheten uppförs i området Saltängen mellan Inre Hamnen och Norra staden/Butängen och med närhet till Kriminalvården, polishuset samt resecentrum och tillträds under 2022.

 

NCC har tillsammans med Vacse och Liljewall arkitekter tagit fram ett gemensamt gestaltningsförslag för den nya skolan på Björkö. Skolan ska uppföras i två plan med plats för cirka 300 elever. Utöver den inre miljön så har även ett stort fokus i projektet varit att få till en inspirerande och zoonindelad skolgård med fler olika lekfunktioner. Målsättningen är att miljöcertifiera byggnaden i enlighet med Mijöbyggad Silver.

 

– Detta blir Vacses första samarbete och projekt tillsammans med NCC vilket känns mycket glädjande. Vi är också mycket glada att kunna utöka vårt bestånd, både med ytterligare en skola och i en för oss ny region, säger Fredrik Linderborg, vd för Vacse.

 

Projektet i Norrköping har Vacse arbetat fram med Serneke och ÅWL Arkitekter. Det blir Vacses femte domstolsbyggnad och den uppförs i fyra våningar och med en yta om cirka 4.000 kvm. Stort fokus har lagts på att inkludera tidigare erfarenheter från motsvarande projekt redan i ett tidigt skede för att skapa en modern domstol som tillgodoser såväl de cirka 40 medarbetarna såsom besökares behov av en modern och trygg byggnad. Förvärvet är villkorat av Regeringens godkännande av hyresavtalet.

 

Vacse ägs av sju pensionsstiftelser knutna till större svenska företag, bland dem Skanska.