18 april 2024
onsdag, 28 november 2018 02:51

Stena Fastigheters Stadsbyggarkväll!

Skrivet av 
alt
Kvällens värd var PG Sabel, vd Stena Fastigheter Stockholm.

 

alt

Cecilia Fasth, vd Stena Fastigheter, talade om att vi måste finna nya sätt att bygga billigare bostäder.

 

alt

Förste talare var Micael Dahlén, professor i ekonomi. Här tillsammans med kvällens konferencier Kristina Alvendal.

 

alt

IT-entreprenören Johan Attby var kvällens andre talare.

 

alt

Mikael Svenske, kommunikatör på Stena Fastigheter.

 

alt

Från vänster Anders Kupsu, vd Skandia Fastigheter och Bo Falk, Gillöga.

 

alt

Bo Jansson, fastighetschef Köpcentrum och Bostäder, på Skandia Fastigheter.

 

alt

Brita Lindqvist, projektchef på Castellum.
 
alt
Ulla Bergström, kontorschef White Stockholm.
 
alt
Olle Zetterberg, fd gatu- och fastighetsdirektör i Stockholm och fd CEO för Stockholm Business Region, numer vd för Olle Zetterberg AB.

 

alt

Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.

 

alt

Tomas Ingemarsson, chef för AFA Fastigheter.

 

alt

Sven Renström, vd för Olov Lindgren.

 

alt

Björn Isaksson från Restate deltog i flera samtal på eventet. (Arkivbild).

 

alt

Olof Johansson, SveaNor.

 

alt

Alarik von Hofsten, rådgivare i stadsutveckling.

 

alt

Nära tvåhundra deltog på invigningseventet. I förgrunden syns Karolina Keyzer, fd stadsarkitekt, nu arkitekt på bland annat Arwidsro.

 

alt

Professor Micael Dahlén höll ett annorlunda och humoristiskt tal.

 


Text: Stefan Fröjdendahl


Foto: Veroni Ankarcrona och Stefan Fröjdendahl



Under tisdagen hade Stena Fastigheter en stor invigningsfest för sitt kontor på Vattugatan 2 i Stockholms city, i samma fastighet som Stena har sin hotellfastighet Downtown Camper. Nära tvåhundra personer hade kommit till invigningseventet. Kvällen hade som tema vår roll i framtiden i samtal mellan Kristina Alvendal, som konferencier och ekonomiprofessorn Micael Dahlén och IT-entreprenören Johan Attby, vd för FishBrain.


Kvällens värd, PG Sabel, vd för Stena Fastigheter Stockholm, inledde med att presentera Kristina Alvendal, som att hon hade varit enhetschef på Lidl, vd på Airport Stockholm, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd. Nu driver hon ett eget företag med stadsplanering. Ett ord som förknippas med Kristina Alvendal är Promenadstaden som kom som ett nytt begrepp i Översiktsplan för Stockholm år 2010. I denna översiktsplan lyftes det bland annat fram klimatsmart fokus och förmåga till rörelse mellan näringsliv och politik, framhöll PG Sabel.

 

Kristina Alvendal inledde med att betona att det inte alltid är bra att göra som man alltid har gjort, om vi ska förändra någonting för att lägga en ny grund för framtiden.


Micael Dahlén inledde underfundigt med att fråga: Hur nära är framtiden? Den kan vara 9 meter i vardagen eller 2 kilometer på helgen och han frågade om någon hade en fråga om det, vilken ingen hade. Dahlén menade att framtiden oftast är endast 9 meter på dagarna, en sträcka som är den genomsnittliga radien som vi förflyttar oss på kontoret på vardagar medan framtiden kan vara 2 kilometer på helgen, då vi kanske besöker någon eller handlar.

 

Han fortsatte med att påstå att vi på jorden har en befolkningstakt om 10 till 12 procent under de närmaste decennierna. Samtidigt kommer det att innebära att städerna blir större, snabbare än vad vi blir fler. Under samma tid kommer städerna växa med 20 procent globalt. Under de närmaste 12 åren kommer 62-64 procent av jordens befolkning bo i städer med minst 10 miljoner invånare.

 

Det betyder att det blir ökad konkurrens mellan dessa miljonstäder. Och den gemensamma nämnare för de städer som ökar snabbast är solen. De städer som växer snabbast är de som har mest sol. Ett sätt är att, som till exempel i Kina bygga två månar, eller rättare sagt två jättelika speglar som skickas upp i rymden för att reflektera mer sol, vilket ska innebära att fler människor flyttar till den staden med mer sol.

 

Dahlén tror på Amazons satsning på Go-butiker som har en tjänst som går under namnet ”Meal kits”, och som består av färdigpackade lådor med ingredienser till maträtter som kunden sedan lagar till hemma. De nystartade Go-butikerna ska mäta vad folk plockar från hyllor med hjälp av kameror och sensorer. För att få möjligheten att handla krävs att kunderna använder sin Amazon Go-app. Idén med Go-butikerna är att allt går mycket snabbt för kunden.

 

Nu erbjuder städer startkapital till nyinflyttade för att de ska starta nya nätverk. Dahlén nämnde att Paul Romer, som fick årets nobelpris i ekonomi (tillsammans med William Nordhaus för sina klimatteorier) har kloka tankar om tillväxt. Romer menar att tillväxt har ingenting att göra med industri och skalekonomi, utan tillväxt handlar om nya idéer och om att starta nya företag. Nya ekonomier handlar inte om vad vi har och vad vi har gjort utan vad vi kan tänkas göra.

 

I världen har antalet singelhushåll fördubblats under de senaste decennierna. I Sverige har vi kanske mest singelhushåll i hela världen. Cirka 40 procent av befolkningen i vårt land väljer att leva i singelhushåll, givet att man är 27 år gammal eller äldre. Det betyder att när vi har större behov att leva nära varandra när familjebegreppet förändras, särskilt i Sverige som har bäst BNP-tillväxt i världen under de senaste 50 åren. Men nu behöver vi hitta en ny modell för BNP-tillväxt i Sverige, för med den gamla kommer vi inte så mycket längre.


Nästa talare, Johan Attby, presenterade Kristina Alvendal, som serieentreprenör och fiskenörd. Johan Attby, som har flyttat från Silicon Valley är grundare och vd för världens snabbast växande mobilapp & socialt nätverk för världens största hobby – sportfiske med 7 miljoner användare. Idén bakom fiskeappen fick Johan Attby när han satt i karantän efter att ha sålt sitt IT-bolag i Silicon Valley. Han kunde ha valt att stanna kvar i Kalifornien och utveckla företaget där eller från vilken stad som helst i världen. Men valet var självklart Stockholm och nu är Fishbrain hyresgäst hos Stena Fastigheter.

 

Fyra stora samhällsförändringar och trender som Attby är tror på är:


1. Om 50 år så har allt fler jobb automatiserats med hjälp av robotar. Hur ska vi då finna utbildning för jobb som kanske inte finns i framtiden? Och vad vet om vilka nya jobb som kommer att skapas i framtiden?


2. Vi kommer att leva mycket längre. Medellivslängden är i Sverige 84,1 år, i snitt tio år längre än vad den var för föregående generation. Det ger implikationer bland annat om att det behövs fler sjuksköterskor.


3. Forskare menar nu när medellivslängden kommer att öka snabbare under de närmaste decennierna blir det en stor utmaningen för framtida samhällsstrukturer. Det gör det svårt att planera nya framtida stadsdelar. Attby nämnde att då vi i Stockholm byggde Hammarby sjöstad, (där Attby bor) var det tänkt att det skulle vara en stadsdel dit framförallt äldre skulle flytta dit. Men det blev tvärtom, många unga med familjer valde Hammarby sjöstad, vilket fick till följd att det ursprungligen fanns för få skolor och för få parkeringsplatser i stadsdelen.


4. Attby tror att i framtiden får vi alltfler självkörande bilar. Han satt själv i en självkörande bil i San Francisco för tre år sedan, vilket var en mycket lyckad bilfärd. Det gör att behovet av infrastruktur kommer att se annorlunda ut i framtiden och behovet av egen parkering kommer att behövas mindre eftersom den självkörande bilen kan komma till användaren.


Kristina Alvendal presenterade sedan Cecilia Fasth, som vd för Stena Fastigheter, tidigare vd för Castellum Väst, tidigare vice vd för Skanska UK, och före detta handbollsspelare på elitnivå. Fasth menade att det första som hon tänkte på efter föredragarnas inlägg var kombinationen av robotar och ensamhet och att vi i framtiden blir så mycket äldre. Hon tyckte att det var roligt att hon fick höra att Stena Fastigheter var flexibelt, det hade hon aldrig tidigare hört att fastighetsbolag kan vara.

 

Att allt ska gå snabbt är inte alltid bra, menade hon, eftersom det inte är bra för hållbarheten. En fråga, som Cecilia Fasth har tänkt på sedan hon började i byggbranschen år 1996 är: Hur ska vi kunna bygga billigare? I byggbranschen måste vi lära oss nya affärsmodeller från andra branscher och tänka annorlunda. Det här med ensamhet och singelhushåll, kommer att skapa nya former av hyresavtal och avtal om hur vi bor ihop med andra i framtiden. Dessa avtal måste bli framgångsrika för framtidens fastighetsbolag.