18 april 2024
tisdag, 20 november 2018 14:50

Ett mer hållbart Folksam

Skrivet av 
alt
Folksams vd Jens Henriksson framhöll på en kapitalmarknadsdag under tisdagen att Folksam nu har ett större fokus på digitalisering/innovationer och på hållbarhet och ansvar när det gäller placeringar, risktagande och ägande.

alt
Folksam har under året under året följt sin plan att växla ned projektrisken. Lars Johnsson, Head of Real Estate, säger i en intervju med Fastighetsaktien att Folksam under året har sålt projektfastigheter i Årsta och Norra Hammarbyhamnen till HSB och Norra Hammarbyhamnen till HSB respektive EQT.

 

Av Lars Eriksson


Folksam har aldrig varit starkare. De senaste årens modernisering och konsolidering har givit resultat och på Folksams kapitalmarknadsträff idag informerade vd Jens Henriksson och, CFO Jesper Andersson, Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltning och hållbarhet samt Lars Engvall, chef för Folksams FutureLab, om varför kunderna ska ha fler skäl än en god avkastning att gilla Folksam. Detta bland annat genom ett större fokus på digitalisering/innovationer och på hållbarhet och ansvar när det gäller placeringar, risktagande och ägande.

 

Den 30 september förvaltade Folksamgruppen total cirka 422,3 Mdr kr (392,7) och tillgångarna i fondförsäkringar ökade till 155,7 Mdr kr (137,3). Ökningen av fondkapitalet berodde både på god värdeutveckling och positivt premieinflöde. Av de totala tillgångarna var 50 procent svenska räntebärande placeringar, 19 procent utländska aktier, 14 procent svenska aktier, 8 procent fastigheter, 6 procent utländska räntebärande placeringar och 3 procent specialplaceringar.

 

Folksamgruppen fortsatte att investera i gröna obligationer och nådde under perioden sitt uppsatta mål att inom tre år ha tillgångar 25 Mdr kr i detta tillgångsslag. Enligt Michael Kjeller ska Folksam fortsätta att investera i gröna obligationer och utveckla investeringengenom att i högre grad följa emittenterna för att projekten ska lyckas.

 

Diversifieringen av Foksams tillgångar skedde under perioden även genom fortsatta investeringar i infrastruktur, till exempel genom fonden Infranode, och i fastigheter, bland annat genom fonden AIPP Folksam Europe II, en fond-i-fond som investerar i fastigheter och som bara är öppen för bolag inom Folksamgruppen.

 

Vidare tillträder Folksam som delägare i Sinoma Fastighets AB, vid årsskiftet en portfölj om 1,8 Mdr innehållande 38 fastigheter i Göteborg och Stockholm. Säljare av portföljen är Castellum och delägare i Sinoma är Balder och Redito.

 

När det gäller direktägda fastigheter ökade fastighetsvärdet under det första halvåret med 3,4 procent till cirka 34 Mdr kr. Under året har Folksam följt sin plan att växla ned projektrisken.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller Lars Johnsson, Head of Real Estate, att bolaget under året har sålt projektfastigheter i Årsta och Norra Hammarbyhamnen till HSB och Norra Hammarbyhamnen till HSB respektive EQT. Dessutom genomfördes nyligen en bytesaffär om totalt 3,7 Mdr kr med Atrium Ljungberg där projektfastigheten KF-huset vid Slussen avyttrades för cirka 1,5 Mdr och förvaltningsfastigheterna Blästern 6 och Roddaren 7 på Kungsholmen förvärvades för cirka 2,2 Mdr kr.äa mål om 25 Mdr kr i pådenna portfölj är i infrastruktur, till exemper genom uppsatta mål om 25 Mdr kr i