16 april 2024
tisdag, 19 december 2017 13:27

Svenska Handelsfastigheter köper för 1,6 Mdr kr

Skrivet av 
alt
Thomas Holm, vice vd Svenska Handelsfastigheter.


Svenska Handelsfastigheter förvärvar en portfölj om åtta handelsfastigheter för en köpeskilling om cirka 1,6 Mkr av Niam. Handelsfastigheterna är belägna på fem orter: Kalmar, Norrköping, Gävle, Mora och Umeå och har en sammanlagd uthyrningsbar yta om drygt 100.000 kvm med ett hyresvärde om cirka 137 Mkr. Tillträde beräknas ske 22 januari 2018.
    

Samtliga fastigheter är belägna vid lokala handelsplatser som bidrar till att skapa kundflöden; Hansa City i Kalmar, Ingelsta i Norrköping, Valbo Köpcentrum utanför Gävle, Noret i Mora samt Strömpilen i Umeå. Uthyrningsgraden uppgår till 92 procent i portföljen, som består av 37 butiker med XXL, Elgiganten, Jysk, Stadium, Lager 157 och Jula bland hyresgästerna. Livsmedelshandlare som ICA Maxi, City Gross och Systembolaget står för cirka 38 procent av hyresvärdet.
    

Genom förvärven etablerar sig Svenska Handelsfastigheter på ytterligare tre orter, Kalmar, Norrköping och Mora. Förvärvet vid Strömpilen omfattar drygt 27.500 kvm uthyrningsbar yta, vilket innebär en rejäl förstärkning av närvaron i Umeå. Efter förvärvet finns Svenska Handelsfastigheter därmed i 52 kommuner i Sverige.
    

– Detta är ännu ett strategiskt förvärv genom vilket Svenska Handelsfastigheter etablerar sig i ytterligare tre kommuner. Fastigheterna är välbelägna med god tillgänglighet och har en rad starka och attraktiva hyresgäster. Vi ser fram emot tillträdet och att påbörja arbetet med vidareutveckling av portföljen i samverkan med handlare och kommuner, säger Thomas Holm, vice vd vid Svenska Handelsfastigheter.
    

Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till köparen medan Roschier och CBRE har varit rådgivare till säljaren Niam.