1 oktober 2022
tisdag, 07 november 2017 09:07

Storbrand i Hufvudstadens hus vid Stureplan

Skrivet av 
alt
Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7, före branden, i hörnan Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan, (Biblioteksgatan 9/Jakobsbergsgatan 6) nära Stureplan i Stockholm. Foto: Hufvudstaden.

 

alt

Den häftiga branden i Vildmannen 7, sett från Stureplan klockan 06.10 under tisdagen. Foto: KÅ Nilsson.

 

Klockan 5.01 under tisdagsmorgonen kom ett brandlarm om en häftig brand i Hufvudstadens fastighet Vildmannen 7 i hörnan Biblioteksgatan/Jakobergsgatan, nära Stureplan i Stockholm. Ännu vid åttatiden under tisdagens morgon var branden inte under kontroll. Nu har Stockholmspolisen meddelat att en förundersökning har inletts om mordbrand. Branden startade på den högsta våningen. Vid niotiden exploderade två gasflaskor.

 

I ett pressmeddelande säger Hufvudstaden att bolaget under året gjort en större renovering av Vildmannen 7 och fastigheten har över tid haft mycket låga vakanser. Men under 2017 flyttade den största hyresgästen, Erik Penser Bank, som hyrt större delen av fastigheten till en annan av Hufvudstadens lokaler, vilket möjliggjorde en totalrenovering av hela fastigheten. Det var tänkt att projektet Vildmannen 7 skulle stå klart under 2018 med nya kontor och med en ny butik för H&M-gruppens nya varumärke Arket i fastigheten. Butiken skulle bli den första i Sverige om cirka 1.000 kvm i tre plan. Generalentreprenör för projektet har Zengun varit.

 

Vildmannen 7, som är skyddsklassad, uppfördes mellan 1895 och 1897 som ett bostadshus, med bland annat en paradvåning om hela 800 kvm och med en stor salong i hörntornet. Fortfarande innehåller Vildmannen några bostadslägenheter, vars hyresgäster har evakuerats. Hufvudstaden har ägt fastigheten sedan 1918.

 

För närvarande har brandförsvaret spärrat av stora delar av kvarteren i området. SF