24 september 2023
onsdag, 01 mars 2017 17:54

Riksbyggen och Tornet avtalar med Peab i Munkebäck Utvalda

Skrivet av 
alt
Riksbyggens Brf Munkebäcksäng kommer att innehålla 79 bostadsrätter.

 

I Munkebäck i Göteborg bygger Peab, på uppdrag av Tornet och Riksbyggen, ett helt nytt bostadsområde med 346 hyres- och bostadsrätter. Första byggstart sker i slutet av mars med 200 hyresrätter med Tornet (ägt av Riksbyggen, Folksam, Peab och Balder) som byggherre. Därefter, i april, följer säljstart för Riksbyggens Brf Munkebäcksäng omfattade 79 lägenheter med byggstart under hösten, då Riksbyggens Bonum Brf Munkebäckslund med 67 seniorbostadsrätter säljstartas. Detta projekt ska byggstartas under vintern 2018.

 

– Det känns fantastiskt roligt att vi snart kan komma igång med byggandet av fler hyresrätter som bidrar till Göteborgs utveckling. Genom att vi tillsammans kan erbjuda olika upplåtelseformer i samma kvarter skapas en grund för ett både socialt och ekonomiskt mer hållbart bostadskvarter, säger Göran Wendel, vd på Tornet.

 

Utöver bostäderna kommer tolv lokaler att byggas i bottenvåningarna för ökad service i området. I en fristående byggnad planeras även en förskola. Projektet i sin helhet planeras att stå färdigt under 2021.

 

Riksbyggen och Tornet vann en markanvisningstävling för Nya Munkebäck 2011 tillsammans med bland andra Wingårdhs arkitektkontor och nu närmar sig genomförandet.

 

– Redan i tävlingsbidraget har det varit ett stort fokus på hållbarhetsfrågorna i projektet. Vi kommer bland annat att ha solpaneler på taken och gårdarna utformas för att stimulera en social samvaro över generationsgränserna. Från Brf Viva, som just nu byggs på Guldheden, tar Riksbyggen med sig erfarenheter från det senaste inom miljökunnande för att skapa mer hållbara bostadskvarter, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen.