1 juni 2023
måndag, 30 januari 2017 16:45

Hyran klar för 33.000 hushåll i Göteborg

Skrivet av 
alt

Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR.

 

Nu har Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kommit överens om hyrorna för både 2016 och 2017. Hyresförändringen börjar gälla från den 1 april 2017 och ligger på mellan 0 och 3 procent. I det avtal som nu undertecknats är parterna överens om att båda ska medverka till att förbättra samarbetet.

 

– I dagsläget var den här överenskommelsen enda vägen framåt. Att hyresgäster och hyresvärdar ska fortsätta att sväva i ovisshet om den nya hyran var inte längre acceptabelt. Nu vill vi gå vidare. Därför är det bra att vi kommit överens om att gemensamt fortsätta utveckla hyresmarknaden i Göteborg, säger Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR.

 

Pedram Kouchakpour, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen, säger:

– Det är av stor vikt att hitta lösningar genom förhandlingar och att parterna tar ansvar för att tillsammans värna om många människors hem och trygghet. Det finns så många andra stora utmaningar som parterna istället ska ägna sin tid åt. En av dessa är att hitta renoveringslösningar så att människor inte ska behöva tvingas bort från sina hem. Vi är tacksamma och stolta över våra medlemmars stöd och tålamod, trots den ovisshet vi alla har levt med säger.

 

Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen ska nu tillsätta en grupp som ska diskutera formerna för framtida årsförhandlingar. Dessutom ska parterna medverka till att utveckla den hyressättningsmodell som kallas Kvalitetshyra och som används i Göteborg redan idag. I systemet tar parterna hänsyn till olika kvaliteter i boendet, som läge, standard och förvaltningskvalitet när den nya hyran förhandlas. Tanken är att skillnader i områden ska speglas i hyran, liksom skillnader mellan fastigheter i samma område.

 

– Det ska löna sig att vara en bra fastighetsägare som erbjuder ett bra boende med bra standard och en god förvaltning. Vi är övertygade om att ett ökat fokus på hyresgästernas värderingar kommer att bidra till en bättre fungerande hyresmarknad, säger Lars Stjernfelt.