30 november 2023
torsdag, 26 januari 2017 17:45

Björn Anderson, GD för SFV, anhållen

Skrivet av 
alt

Den tidigare fastighetschefen Mikael Sackleen på Statens fastighetsverk har tillsammans med släktingar beviljats bostäder om 600 kvm i Roserbergs slott.

 

Generaldirektören för Statens fastighetsverk, Björn Anderson, tar timeout efter Kalla faktas avslöjande om en omfattande korruptionshärva.

 

Under torsdagen anhölls totalt fyra personer misstänkta för trolöshet mot huvudman – däribland generaldirektören Björn Anderson och den tidigare fastighetschefen Mikael Sackleen samt fastighetschefen Johan Zetterberg. Även en hustru till Mikael Sackleen har anhållits, misstänkt för medhjälp.

 

Sedan 2012 har Mikael Sackleen, förutom att han varit fastighetsdirektör på Statens Fastighetsverk, haft verksamhet i det egna bolaget KBF Kultur Bygg och Förvaltning.

 

Under onsdagen genomförde polisen en stor razzia mot Statens Fastighetsverks huvudkontor i Stockholm. Detta efter att TV4:s program Kalla fakta avslöjat en misstänkt korruptionshärva kring den tidigare chefen Mikael Sackleen.

 

Mikael Sackleen – som slutade på egen begäran för drygt ett år sedan – misstänks för att under flera år ha använt skattebetalarnas pengar till att renovera både sin ordinarie bostad och sina privata fritidshus i Sverige och Finland, genom att fiffla med fakturorna från ett byggföretag, där en anhörig arbetade. Han anklagas också för att ha fuskat med upphandlingen och ha tagit provision för de kontrakt byggföretaget fått med Statens fastighetsverk.

 

Mikael Sackleen, 60, ansvarade bland annat för förvaltningen av Rosersbergs slott, där han själv fick en bostad om 600 kvm – trots att det är förbjudet enligt verkets interna regler. Även hans släktingar och vänner ska ha fått bostäder i slottsområdet.

 

Mikael Sacklee har i ett fall genomfört en renovering som ska ha kostat max 2 Mkr, enligt en oberoende byggexpert. Men fakturan till Statens fastighetsverk landade på nästan 11 Mkr.

 

Först under hösten 2016 efter att personalen slagit larm redan 2014 om Sackleens affärer, gjorde generaldirektören Björn Anderson en polisanmälan om misstänkt korruption gällande Sackleen.

 

Under onsdagseftermiddagen satt ledningen för fastighetsverket i flera krismöten och finansmarknadsministern Per Bolund skulle även ha ett möte med Björn Anderson. Men detta möte blev inte av eftersom Anderson häktades under torsdagen.

 

Under torsdagen höll regeringen och finansmarknadsministern Per Bolund en presskonferens och meddelade att Björn Andersson måste ta time out eftersom han är inblandad i en polisutredning. Anledningen är att Björn Anderson i minst två år ska ha känt till att det kan ha förekommit omfattande oegentligheter kring den tidigare fastighetschefen Mikael Sackleen.

 

Björn Anderson, som nu tar timeout, kommer att ersättas av Marja-Leena Pilvesmaa som ska vikariera på posten som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk från den 26 januari till och med senast den 1 mars 2017.

 

Statens fastighetsverk ska ta in en extern part som ska göra en genomlysning av verksamheten.    

 

SFV förvaltar fler än 2.300 fastigheter, bebyggda med cirka 3.100 byggnader, däribland ett stort antal slott, borgar, museer, teatrar, historiska försvarsanläggningar, kungsgårdar, kronoholmar, departementsbyggnader, ambassader, länsresidens och parker för svenska statens räkning. Stora markarealer, såväl skog som jordbruksmark, förvaltas av verket. Markinnehavet uppgår till 6,5 miljoner hektar, vilket är en sjundedel av Sveriges yta. En stor del av denna mark utgörs av fjällnära skog, en skogstyp som anses vara särskilt skyddsvärd