24 april 2024
torsdag, 15 december 2016 17:28

Klövern och SBB i miljardaffär

Skrivet av 
alt

Ilja Batljan, vd SBB Norden, och Rutger Arnhult, vd Klövern.

 

Klövern fortsätter att renodla sitt bestånd genom att sälja fyra fastigheter i Säter och tolv fastigheter i Karlskrona för sammanlagt 850 Mkr. Köpare är SBB Norden (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB), som samtidigt säljer fastigheten Majorna 220:5 i Göteborg till Klövern för 150 Mkr. I samband med Klöverns försäljningar, som sker till bokfört värde, lämnar bolaget både Säter och Karlskrona. Klövern har dessutom sålt fastigheterna Köpmannen 4 i Hässleholm och Briggen 3 i Västerås för totalt 44 Mkr.

 

I en kommentar till affären med Klövern säger Ilija Batljan, vd för SBB Norden:

 

– Vi glädjer oss åt en lyckad försäljning i Göteborg samtidigt som SBB genom förvärv etablerar sig i en ny regionstad, vilket stärker vår ambition att vara ett fastighetsbolag i hela Sverige. Den förvärvade fastighetsportföljen innebär att vi går in i Karlskrona där vi också hoppas kunna fortsätta att utvecklas.

 

Fastigheterna i Säter har en total uthyrningsbar yta på 44.000 kvm, ett hyresvärde på 37 Mkr och en ekonomisk uthyrningsgrad på 93 procent. Största hyresgäst är Landstinget Dalarna.

 

Fastigheterna i Karlskrona omfattar 57.000 kvm, har ett hyresvärde på 62 Mkr och en ekonomisk uthyrningsgrad om 95 procent. Lokalerna hyrs till största delen av Karlskrona kommun. Frånträdet sker den 2 maj 2017. Avtalet om fastigheterna i Karlskrona innehåller ett finansieringsförbehåll.

 

Fastigheten i Majorna, Göteborg, har en uthyrningsbar area på 4.410 kvm och därutöver garage på totalt 2.970 kvm. Den är fullt uthyrd och största hyresgäst är Västra Götalands Läns Landsting. Fastigheten har ett strategiskt läge längs med Södra Älvstranden alldeles intill två andra fastigheter (varav en tomträtt) som Klövern köpte under 2015. Förvärvet kommer att finansieras genom en kombination av banklån och eget kapital.