4 juni 2023
tisdag, 13 december 2016 17:40

Brexit: Hälften av alla projekt fördröjs i London

Skrivet av 
alt
Hälften av alla fastighetsprojekt försenas i City of London på grund av Brexit, menar Savills.

 

Upp till hälften av alla planerade kommersiella fastighetsprojekt i centrala London kan försenas under de närmaste åren på grund av oron om Brexit och att investerarnas avkastningar kommer att vara oförändrad under 2016, säger Savills (SVS.L) i ett pressmeddelande.

 

Kommersiella fastigheter var en av de första fastighetskategorier som drabbades i efterdyningarna av omröstningen den 23 juni om att UK ska lämna EU, vilket även fick till följd att flera investerare tog ut pengar från sina UK-fonder.

 

Savills menar att det för hela Storbritannien kan Brexit innebära en minskning med upp till 40 procent från 2017 till 2021 i utvecklingsaktivitet för projekt avseende butiks-, kontors-och industrifastigheter, men med upp till 50 procent för projekt i centrala London.

 

– Förseningarna i projekten är definitivt relaterade till Brexit nu när långivare, utvecklare och hyresgäster är i riskzonen, säger Mat Oakley, Head of Commercial Research på Savills, till Reuters.

 

Avkastning för investerare, mätt i hyresintäkter och i fastigheternas värdetillväxt, kommer att endast öka med 0,4 procent i år, jämfört med en ökning på 13,2 procent för 2015, menar Savills.

 

Det innebär en långsam återhämtning under de närmaste åren med avkastningar som ökar med 1,4 procent nästa år, 5,3 procent under 2018 och 7,8 procent under 2021.

 

Generellt har efterfrågan på lyxhus i centrala London, med en stor andel utländska köpare, minskat under de senaste månaderna på grund av ökad fastighetsbeskattning och på grund av den osäkerhet som råder om Brexit.

 

Knight Frank sade under tisdagen att en nedgång med cirka 4,8 procent för huspriserna, främst i centrala London, har varit den brantaste nedgången sedan drygt sju år tillbaka..

 

Men Savills säger även att den globala osäkerhet som råder kring Brexit, Donald Trump och det kommande EU-valet nu fått till följd en värdeminskning med cirka 15 procent av pundet mot dollarn och euron sedan juni 2016.