4 juni 2023
tisdag, 13 december 2016 17:35

Midroc/Riksbyggen bygger klimatsmart i Ulleråker

Skrivet av 
alt

Midrocs och Riksbyggens vinnande förslag i Ulleråker, ett av landets största pågående stadsutvecklingsprojekt. Arkitekt: Erik Giudice Architects

 

Tillsammans har Midroc och Riksbyggen vunnit en markanvisningstävling om närmare 300 bostadsrätter i det norra kvarteret i Ulleråker, Uppsala. Det nya bostadskvarteret, i vilket huvudprojektledaren Midroc investrar cirka 500 Mkr, kommer att innehålla det senaste när det gäller skapa ett hållbart boende och en arkitektur som sticker ut. Byggstart är planerad till 2018.

 

– Det är hit som många studiebesök kommer att gå under de kommande tio åren när man besöker Uppsala för att titta på framtidens boende, säger Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala.

 

Midrocs och Riksbyggens vinnande förslag ska utgöra en stad i staden och bygger på tanken att människor ska dela innergård, bil, cykel och saker. Istället för en privat bostadsgård utformas en publik så kallad pocketpark med öppna gräsytor, vattendammar och planteringar. Möjlighet för de boende att odla närproducerad mat kommer också att finnas.

 

– Vi vill göra det lätt för de boende att leva klimatsmart. Till exempel kommer de boende att kunna nyttja en gemensam cykel- och bilpool, säger Johan de Besche, affärschef på Midroc Property Development.

 

Midroc kommer att uppföra 150 borätter i det norra kvarteret. Riksbyggen kommer att uppföra 142 borätter, och inom området planeras också för 1.200 kvm småskaliga, flexibla lokaler.     

 

– Vi är mycket glada över att vi vunnit markanvisningen och får möjligheten att använda hela Riksbyggens breda kompetens när det gäller att skapa attraktiva och hållbara boendemiljöer, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen.