18 april 2024
fredag, 09 december 2016 16:41

Global finanskris 2017?

Skrivet av 
alt

Jim Willie CB menar att det blir kris på bank- och råvarumarknader under 2017.

 

Oraklet, Jim Willie CB, ser i nyhetsbrevet Hat Trick Letter, många orosmoln för 2017. Dessa är:

 

1. Oro över en italiensk bankkollaps, särskilt för storbanken Monte dei Paschi di Siena, vilket leder till stora problem på den europeiska marknaden för statsobligationer.

 

2. Om US Dept Treasury och deras Exchange Stabilization Fund säger Jim Willie:

– Exchange Stabilization Fund är verkligen gigantisk, hur stor den är i biljoner dollar, är en mycket väl bevarad hemlighet. Men potentialen för att alla säkringar ska gå ur fonden är uppenbar, vilket innebär en stor eldfara för obligationsmarknaden.

 
3. US Fed genomför en räntehöjning under 2017. Fed behöver höja räntan ett snäpp, för att hålla ned den korta löptiden för US Treasurys obligationer. Men även den långa löptiden på statsobligationerna är i riskzonen.

 

4. På världens finansmarknader finns bankderivat om minst 700 biljoner dollar, vilket kan skrämma vettet ur alla människor som har bankkonton.

 

5. Fortsatta problem i Europa. Grekland kan följa Italien om ett utträde från den gemensamma valutan euro. Därutöver kan den politiska instabiliteten i Europa innebära att Turkiet närmar sig Ryssland och Kina.

 

6. Donald Trumps politik kommer att skapa oro och handelshinder, vilket blir murar för ekonomisk utveckling.

 

7. Saudiarbabiens godkännande att acceptera valutan yuan i sin oljeexport till Kina, trots att Saudiarabien och dess valuta riyal är bundna till amerikanska obligationer. Detta kan skapa stor oro på råvarumarknaderna. TM