Skriv ut denna sida
onsdag, 30 november 2016 14:27

Kasper Salin-priset 2016 gick till HSB

Skrivet av 
alt

I Örgryte Torp har HSB Göteborg slutsålt brf Studio 1 och brf Studio 2, omfattande totalt 155 lägenheter.

Foto: Rasmus Norlander

 

Kasper Salin-priset 2016 tilldelades HSB:s Studio 1 i Örgryte Torp, Göteborg. Arkitektonisk höjd och fin samklang med omgivande natur var några av lovorden som hördes när juryn prisade projektet. På plats på Cirkus i Stockholm var förutom arkitekten Johannes Norlanders team, projektledningen från HSB Göteborg även en av de boende i HSB Studio 1.

 

Vid nomineringen beskrevs projektet som att stadsdelen Örgryte Torp utanför Göteborg växer fram i ett område med såväl äldre bostäder som naturområden och parkmark. Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng.

 

Genom skicklig rumsgestaltning och materialbehandling – huvudsakligen svartbränt tegel – formas byggnadernas tydliga och koncentrerade karaktär i nära samspel med platsen. För de boende skapas värden som håller över tid, såsom entréplanets sociala och välkomnande ytor; den tydliga ordningen mellan gemensamt och privat; bostädernas välstuderade rum som lyfts av vackert dagsljus och får utblickar i flera väderstreck.

 

Genom en raffinerad och sinnlig komposition av material och ett gediget genomförande skapas vardagsarkitektur i mänsklig skala.

 

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2016 var:

 

Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön. Arkitekt är Wingårdhs, byggherre en privat läkarklinik genom Christer Andersson.

Ur juryns motivering:

”Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag.”

 

Bro galopp i Bro, Önsta. Arkitekt är Gustav Appell arkitektkontor, byggherre Svensk Galopp.

Ur juryns motivering:

”Byggnadens stålstomme är en integrerad del av arkitekturen och konstruktionen har verkat som motor för projektets form.”

 

Råå förskola i Råå utanför Helsingborg. Arkitekt är Dorthe Mandrup Arkitekter, byggherre Helsingborgs stad.

Ur juryns motivering:

”Resultatet är en rik miljö, precis och lekfull, som på ett taktilt sätt stimulerar till lärande. Samspelet mellan ute, inne och platsens specifika kvaliteter får en central plats.”

Senaste från Redaktionen