16 april 2024
tisdag, 15 november 2016 16:18

Sveafastigheter säljer Linnéuniversitetet i Kalmar

Skrivet av 
alt
Skanska bygger det nya Linnéuniversitetet i Kalmar omfattande 23.000 kvm.

 

Sveafastigheter Fund III har sålt fastighetsutvecklingsprojektet för Linnéuniversitetet i Kalmar till Länsförsäkringar Kalmar län, IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse, P&E Persson AB samt en pensionsstiftelse. Fastigheten övergick till de nya ägarna den 14 november. Kilpatrick Townsend och Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare i försäljningsprocessen.

 

Sveafastigheter köpte fastigheten, med Linnéuniversitetet som den huvudsakliga hyresgästen, från Akademiska Hus i maj 2013. Vid den tidpunkten omfattade den uthyrningsbara ytan cirka 12.000 kvm. Sveafastigheter inledde omgående ett nära samarbete med Linnéuniversitetet och Kalmar kommun vilket redan efter ett år resulterade i en planändring, och slutligen ett hyresavtal om cirka 23.000 kvm.

 

– Det känns mycket bra att lämna över fastigheten och projektet till en grupp av stabila och långsiktiga ägare. Fastigheten är dessutom den sista investeringen i Sveafastigheter Fund III, så det är extra roligt att kunna avsluta fonden i vilken vi har levererat mycket god avkastning åt våra investerare med ett projekt där vi också har kunnat skapa stort mervärde för Linnéuniversitetet och Kalmar kommun, säger Johan Tengelin, vd Sveafastigheter

 

För drygt ett år sedan godkände regeringen det 20-åriga hyresavtalet och i januari 2016 fanns statsministern på plats för projektets första spadtag. Fastigheten som beräknas vara klar för första inflyttning under 2018 kommer att miljöcertifieras enligt Leed.

 

P&E Fastighetspartner kommer även fortsättningsvis ansvara för projektgenomförandet med Skanska som entreprenör.