20 april 2024
måndag, 17 oktober 2016 17:03

Klondyke för nya fastighetsaktier

Skrivet av 
alt
Thomas Mattsson, chefredaktör Tidningen Fastighetsaktien, menar att det finns risker med en del nya fastighetsaktier som ska noteras snart.

 

Av Thomas Mattsson


Hypen för fastighetsaktier kvarstår. Nyligen har ett antal mindre fastighetsbolag noterats på de mindre listorna i Stockholm. Ytterligare bolag är på väg in.


Den 12 november 2016, noteras Solnaberg Property AB på First North i Stockholm. En vecka tidigare noteras Mälaråsen AB på Aktietorget. Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) ska noteras på First North inom ett år. Tobin Properties AB står på tur.

 

Varför är intresset för börsnoteringar av fastighetsbolag så stort i nuläget?

 

Fastighetsbolag har varit stekheta på börsen under några år. Den låga räntan gynnar branschen. De stora etablerade bolagen har gått bra, vilket ökat placerarnas aptit och de söker sig längre ut på riskskalan. Det innebär att aptiten på mindre bolag stiger. De mindre bolagen passar så att säga på, säger Tomas Linnala, som är analytiker hos www.placera.se.

 

Riskerna ökar i takt med att hajpen fortsätter. Tomas Linnala erinrar om att risken för att mindre bolag inte är börsfähiga ökar, ju länge hajpen fortgår. Han ser paralleller till millennieskiftets IT-hysteri.

 

En framtida kombination av stigande ränta, fallande fastighetsvärden och underkapitaliserade bolag, kan bryta den uppåtgående spiralen, utvecklar Tomas Linnala.

 

I Mälaråsen AB och i Solnaberg Property AB finns det också en större bolagsspecifik risk.

 

– Vi har bara en fastighet i Solna, så om If flyttar sitt huvudkontor från denna, blir det besvärligt. Sannolikheten för det är dock inte särskilt stor. Vi har en bra affärsrelation, säger Solna Property:s vd, Torbjörn Wiberg.

 

Mälaråsen AB är ett nystartat bolag som förvärvat Upplands Motors tre bilanläggningar i Kista, Uppsala och Arlandastad. I nuläget hyrs fastigheterna på ett långtidskontrakt av Upplands Motor AB. Det finns alltså bara en hyresgäst.

 

I Samhällsbyggnadsbolaget är sannolikt risken något lägre, eftersom bolaget har fler fastigheter och står på två ben: ett inom samhällsfastigheter och ett inom fastighetsutveckling.

 

Tobin Properties AB är ett mindre bygg- och fastighetsbolag, som utvärderar en notering på First North i Stockholm. ABG Sundal Collier och Pareto Securities har utsetts som rådgivare

 

Tobin Properties äger projektportfölj innehållande 1.664 lägenheter om totalt 109.400 kvm bostadsarea och ett färdigutvecklat värde om cirka 8,2 Mdr kr. För övrigt äger bolaget två fastigheter för skola och kontor i Stadshagen, Stockholm, vilka förvärvades i juni i år för 283 Mkr. Därutöver äger Tobin Properties en mindre fastighet i Orminge, Nacka, vilken köptes i juli i år för 19,5 Mkr.

 

Generellt kan sägas att risken i bostadsutvecklingsbolag är större än i traditionella fastighetsbolag, eftersom skilda bygghinder kan fördröja planerade byggstarter avsevärt.