25 april 2024
fredag, 30 september 2016 16:31

Stora nödlidande panter i Deutsche Bank

Skrivet av 
alt
Det blåser storm om John Cryan, CEO för Deutsche Bank.

 

Aktierna i Tysklands största långivare Deutsche Bank rasade med 6,35 procent på börsen i Frankfurt under fredagen, vilket får till följd att andra europeiska banker följer med i aktieraset. Nu talas om att den tyska regeringen måste ge Deutsche Bank ett stort bankstöd, men nu förnekar den tyska regeringen att staten ska rädda Deutsche Bank, vilket skulle vara ett självmord för Angela Merkel, som snart ska ställa upp för nyval som förbundspresident.

 

Bakom raset aktien i Deutsche Bank finns bland annat begäran från US Department of Justice om att Deutsche Bank ska betala en skuld om 14 miljarder dollar, som är derivatskulder från 2008. Deutsche Bank har svarat den amerikanska regeringen att Deutsche Bank inte kommer att betala hela beloppet och hänvisar till att amerikanska banker emitterade alltför stora bolånederivat.

 

En annan orsak till krisen i Deutsche Bank är enligt Bloomberg att 10 hedgefonder som handlar med Deutsche Bank har tagit ut sina kontanter och tillgångar i derivat. Hedgefonderna har hänvisat som orsak särskilda fakta från interna bankdokument. Bland dessa fonder som gjort stora uttag nämns Millennium Partners, Capula Investment och den brittiska fonden Rokos Capital Management.

 

Men hedgefondernas interna bankdokument kan säkert handla om Deutsche Banks stora äventyr i Kina. Och de kanske är det allvarligaste.

 

Deutsche Bank äger RREEF China Commercial Trust (RREEF CCT) som är en stor fastighetsfond som noterades på börsen i Hong Kong i juni 2007. Nu har Deutsche Bank oövervinnerliga problem att likvidera RREEF China Commercial Trust. Och en orsak är att den stora husbubblan i Kina kan spricka år 2018, enligt ett uttalande igår från Deutsche Banks kinesiska chefsekonom Zhiwei Zhang som menar att husbubblan i Kina kommer att sluta med en stor korrigering inom två år, där cirka 30 procent av bolånetagarna i landet kommer att förlora stora pengar.

 

För att motverkar sådana prisfall på bostäder i Kina talar nu analytiker om att den kinesiska centralbanken, PBC, Peoples Bank of China, snart kommer att sänka sin styrränta som nu är höga 4,55 procent, en nivå som centralbanken har legat på sedan oktober 2015.

 

Men hur ska det gå för Deutsche Bank? Spännande fortsättningen följer. TM