25 juli 2021
måndag, 22 augusti 2016 14:49

Balders/Oscars Murmästaren blir gymnasieskola

Skrivet av 
alt
Erik Selin, vd Balder, till vänster, och Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm, till höger, vill nu att anrika Murmästaren om 16.000 kvm på Kungsholmen, ska konverteras till Stockholms största gymnasieskola för 2.200 elever.

 

Genom en preliminär överenskommelse mellan Balder/Oscar Properties och Sisab, ökar Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, kapaciteteten för gymnasieskolan i Stockholm stad i ett slag med hela 13 procent. Sisab har nämligen tecknat ett preliminärt hyresavtal efter att Länsstyrelsen som sedan 1970-talet, hyrt det så kallade Ämbetshuset (Murmästaren 3), omfattande drygt 16.000 kvm, på Hantverkargatan på Kungsholmen.

 

Nu ska fastigheten, istället för att konverteras till bostadshus med cirka 160 bostadsrätter, bli en skolfastighet med plats för 2.200 gymnasieelever. Om allt går enligt plan kan skolan ta emot sina första elever redan till höstterminen 2018.

 

Den nya gymnasieskolan kommer säkert bli extra fin eftersom Murmästaren 3, Ämbetshuset, som uppfördes 1926 åt Kungliga Byggnadsstyrelsen, är klassad som särskilt historiskt värdefull av Stadsmuseet.

 

Redan i mars i år pågick ett samråd hos Stadsbyggnadskontoret om en planändring för att Ämbetshuset skulle konverteras till 160 bostäder och till centrumverksamheter. Detta efter att Länsstyrelsen i vintras flyttat från Ämbetshuset till Kungshuset, (Rigoletto-huset) på Kungsgatan.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller skolborgarrådet Olle Burell (S) att han är mycket nöjd över att ha funnit en hållbar modell för staden att i större skala hyra in sig hos en privat hyresvärd. Alla detaljer i avtalet är inte klara och i dagsläget blir Burells kommentar att hyresavtalet är långsiktigt och det innebär en kostnad per elev som är rimlig.

 

Troligen kommer vi att få se fler överenskommelser av det här slaget framöver. Sisab behöver under de kommande åren två till tre nya skolor per år och behovet av nya förskolor är minst det dubbla. LE/TM