22 juni 2021
torsdag, 07 april 2016 09:47

Willhem köper för 5 Mdr kr

Skrivet av 
alt

Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem har ingått avtal om att köpa 4.302 hyreslägenheter i västra Sverige. Säljare är Akelius och priset för de 119 fastigheterna som ingår i affären är 5 Mdr kr, motsvarande 16.000 kr per kvm. Förvärvet är villkorat av sedvanlig konkurrensprövning och tillträde beräknas ske den 30 september. Samtidigt meddelar Willhem att bolagets tidigare förslag till utdelning ändras. Med anledning av affären föreslås att ingen utdelning görs. 
    

Willhems expansion sker genom förvärv av 119 fastigheter belägna i Göteborgsområdet, Borås, Skövde, Trollhättan, Lysekil samt Karlstad, varav störst andel lägenheter finns i Borås (cirka 1.500) respektive i Göteborgsområdet (cirka 1.000). Beståndet varierar i storlek och ålder och den totala uthyrningsbara arean är 309.052 kvm. Willhem kommer även att ta över Akelius personal på de aktuella orterna.
    

Affären ligger i linje med Willhems tillväxtstrategi, att växa på de orter där företaget finns etablerat i dag och samtidigt utvärdera nya, intressanta marknader. Totalt växer beståndet nu till 22.800 lägenheter fördelat på 13 orter i Sverige.
    

– Det är roligt att vi kan växa rejält i befintligt bestånd som Borås och Göteborgsområdet samtidigt som vi expanderar på nya orter, till exempel Trollhättan och Skövde. Samtliga fastigheter har attraktiva lägen, är välskötta och har utmärkt potential, säger Mikael Granath, vd för Willhem.
    

Det samlade värdet på Willhems fastighetsbestånd uppgår efter ingånget avtal till 23,2 Mdr kr, vilket är en ökning med 27 procent sedan årsskiftet.
    

Efter försäljningen kommer Akelius svenska portfölj att omfatta 17.400 lägenheter, varav 8.700 i Stockholm och 6.600 i Öresundsregionen.
    

– Vi är väldigt nöjda med att Willhem är köpare. Vi vet att Willhem är en mycket bra hyresvärd och arbetsgivare, säger Pål Ahlsén, vd Akelius Residential Property.