16 april 2024
torsdag, 05 mars 2015 18:54

Lunds universitet får ej köpa MAX IV

Skrivet av 
alt

Byggnaden som omger MAX IV-anläggningen har en omkrets på cirka 700 meter. För formgivningen svarar Fojab och Snøhetta.

 

Regeringen har avslagit Lunds universitets ansökan om att förvärva MAX IV-fastigheten, som är under uppförande i Brunnshögområdet i norra Lund. Det innebär att Lunds universitet fortsätter att hyra fastigheten enligt ett 25-årigt avtal som skrevs under 2012 med Fastighets AB ML4, ägt av Peab och Wihlborgs.

 

– Ambitionen att köpa MAX IV-fastigheten var mycket lovvärd och hade regeringen godkänt vår begäran hade universitetet kunnat spara cirka 30 miljoner i hyreskostnad, säger Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet.

 

Det var i fjol som universitet ansökte till regeringen om att få förvärva MAX IV-fastigheten med belåning via Riksgälden. Universitetet bedömde att ett köp skulle vara ekonomiskt fördelaktigt. I januari lämnade Ekonomistyrverket (ESV) ett yttrande i frågan till Utbildningsdepartementet. Universitetet beställde även en egen riskanalys av konsultbyrån EY.

 

Lunds universitets hyresavtal med ML4 reglerar hyran efter att MAX IV är inflyttningsklart, vilket beräknas bli 1 juni i år. Avtalet avser fastigheten; acceleratortunnel, stora ringen, lilla ringen, kontorshus och parkeringsplatser och den omgivande marken inom tomten.

 

– Det avtalet är ett mycket bra avtal och som vi är nöjda med. Det kommer att löpa på precis som planerat, säger Torbjörn von Schantz.

 

Enligt tidigare beräkning kommer Lunds universitet att betala cirka 100 Mkr per år i hyra till ML4. Som bas för kontraktet ligger en rörlig ränta vilket kan påverka hyran upp eller ner. Prognosen i dagsläget är att Max IV-byggnationen har väsentligt reducerade byggkostnader vilket tillsammans med ett extremt lågt ränteläge ger en framtida lägre hyra.

 

Ett separat optionsavtal ger fortfarande möjlighet för Lunds universitet och staten att köpa ut anläggningen antingen efter 15 år eller 20 år efter färdigställandet.