29 januari 2023
tisdag, 11 november 2014 19:26

Tio pristagare i Sweden Green Building Awards

Skrivet av 
alt

Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg är årets EU Green Building. Fastigheten ägs av Humlegården Fastigheter. Foto: Åke Eson Lindman

 

Sweden Green Building Awards, priset som premierar hållbart byggande i Sverige, delades i år ut häromdagen i samband med konferensen Building Sustainability SGBC14. Bland vinnarna återfanns Hagaborgsskolan i Karlstad, som blev årets Miljöbyggnad tack vare sitt imponerande arbete med att nå de högsta nivåerna i systemet. Detta för att skapa en hållbar miljö för lärande där man slipper astmaproblem, allergier och dåligt dagsljus.

 

För första gången delades det också ut ett pris i samarbete med Stockholms stad. Priset, som kallas för ”Två blir mer”, delas ut till fastighetsägare i Stockholms kommun som drivit ett innovativt hållbarhetsarbete i samverkan med sina hyresgäster. Den första vinnaren av priset blev den renoverade fastigheten Landsfogden 6 i Bagarmossen, Stockholm, ett flerbostadshus från 50-talet som ägs av Einar Mattsson Byggnads AB. Priset motiveras bland annat med att man haft goda kontakter mellan boende, hantverkare och hyresvärd.

 

I arbetet med att premiera hållbart byggande och en hållbar utveckling så har Sweden Green Building Council också valt att för första gången dela ut ett pris till en individ. Detta pris tilldelades Viktoria Walldin, specialist inom social hållbarhet på White arkitekter, med motiveringen att hon i sitt arbete med social hållbarhet tillfört kunskap som hittills inte integrerats på ett konkret och tydligt sätt i planeringsprocessen.

 

Vidare fick Spårväg City Bana Stockholm, Skanska och SL-Trafikförvaltning pris för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av pågående anläggningsprojekt. För färdigställt projekt tilldelades en utmärkelse till Vindpark Sjisjka, Jämtkraft AB, OX2 och Skanska.

 

Pris för bästa projekt inom miljöcertifieringssystemet BREEAM blev Emporia, Steen & Ström Sverige, inom LEED Entré Lindhagen, Skanska och inom EU GreenBuilding Swedbank HQ, Humlegården Fastigheter.

 

Slutligen tilldelades utmärkelser för hållbar stadsutveckling av nytt område till Norra Sigtuna, Sigtuna kommun och NCC, och för befintligt område Hållbara Järva, Stockholms stad.