29 januari 2023
torsdag, 06 november 2014 20:31

Markaffär för Nordens högsta byggnad

Skrivet av 
alt

Karlavagnstornet ska bli 230 meter högt. Bild: SOM

 

År 2019 väntas den mer än 230 meter höga skyskrapan, Karlavagnstornet – Nordens högsta byggnad, stå fullbordad på sin position på Lindholmen i Göteborg. Igår skrevs kontraktet på den mark där tornet ska stå. Det är kommunala Älvstranden Utveckling AB som överlåter mark till bygg- och anläggningsföretaget Serneke för uppförandet av byggnaden. Bakom idén till Karlavagnstornet står Ola Serneke, vd och huvudägare i Serneke.

 

– Vi arbetar intensivt med det här projektet just nu och det känns extra roligt varje gång man når ett delmål och kommer närmare byggstart, säger Ola Serneke.

 

Daniel Åstenius, vd för Serneke Bygg, är den som blir ytterst ansvarig för bygget.

 

Ifjol utsågs amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill, SOM, i team med Entasis från Köpenhamn, att rita skyskrapan.

 

Innan spaden sätts i marken väntar först ett omfattande detaljplanearbete. Karlavagnstornet är en del av ett större utvecklingsområde på Lindholmen som innehåller flera kvarter med bostäder, kontor, handel och service. Hela området ska utformas enligt Vision Älvstaden i avsikt att skapa en välintegrerad stadsdel som är hållbar i såväl ekologisk, ekonomisk och social bemärkelse som lever hela dygnet, alla dagar.

 

– Vi är väldigt förväntansfulla. Staden är på väg att få sitt första riktigt höga hus, som dessutom är riktigt vackert. Förutom detta ska huset utvecklas med dialog och alla de viktiga hållbarhetsaspekterna som förtecken, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.