24 april 2024
onsdag, 05 november 2014 20:15

Nacka säljer för 1,8 Mdr till Rikshem

Skrivet av 
alt

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

 

Nacka kommun planerar att sälja drygt en fjärdedel av fastighetsbeståndet till Rikshem. Köpeskillingen är 1,8 Mdr kr. Avtalet innebär dessutom att Rikshem åtar sig att bygga minst 500 hyresrättslägenheter i Nacka. För det ändamålet säljer kommunen mark till Rikshem till ett marknadsmässigt pris.

 

Enligt kommunen ska intäkterna i huvudsak användas till att minska kommunens låneskuld. Dessutom ger försäljningen Nacka förbättrade förutsättningar för att finansiera ny infrastruktur och kommunal service. Ytterligare en fördel med försäljningen är att kommunens fastighetsbestånd renodlas. Vidare ligger i linje med kommunens nyligen antagna fastighetsstrategi med ökad konkurrens på fastighetsområdet.

 

– När Nacka växer starkt ska vi investera ännu mer i attraktiva närmiljöer, bättre framkomlighet och välfärd. Affären med Rikshem är långsiktig och ger oss stora möjligheter att göra vardagen ännu bättre för alla Nackabor, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

 

Försäljningen omfattar 39 samhällsfastigheter om totalt 83500 kvm. Försäljningen innebär att kommunen i många fall blir hyresgäst hos Rikshem. De kommunala välfärdsverksamheter som berörs av försäljningen kommer fortsätta att hyra sina lokaler av lokalenheten i Nacka kommun. För de privata välfärdsverksamheter som berörs av försäljningen förlängs nuvarande hyresvillkor förlängs i tre år, för att dessa verksamheter ska känna trygghet i samband med överlåtelsen.

 

– Vi är stolta över att få bli samarbetspartner och bidra till en fungerande samhällsinfrastruktur och god tillväxt i en av landets främsta tillväxtkommuner. Som nationell allmännytta är vi särskilt glada för att få bygga minst 500 hyreslägenheter i kommunen, vilket ytterligare förstärker Rikshems stora investering i Nacka, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem AB.

 

I en kommentar kan sägas att: Nacka kommun tog tidigt på 90-talet beslutet att kommunen inte skulle äga några bostäder. År 1996 såldes Nackahems 5200 bostäder till Stena Fastigheter, SIFAB, Skandia (senare Diligentia) och Storheden.

 

Det ekonomiska resultatet för kommunen blev en utdelning om 355 MKr från försäljningen av Nackahems fastigheter plus 50 Mkr på försäljningen av kommunens mark. I transaktionen friskrevs kommunen från borgensåtaganden om 832 Mkr. Nu gör Nacka en större affär. SF